sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Техеран, Иран Forecast
 
sp
Новина от Иран

Флаг Иран    Иран

  Спряха обесването на Сакине благодарение на Бразилия
  Публикувана от nansi_g на 25 февруари 2011 г.
  Тази новина е прочетена 449 пъти, рейтинг: 1.00

    Сакине Мохамади Аштиани беше призната за виновна в прелюбодеяние и съучастие в убийството на съпруга си и осъдена на смърт чрез обесване.

Новината е съобщил президентът на Комисията на иранския парламент за правата на човека Зохр Елахиан в писмо до президента на Бразилия Дилма Русеф.

"След като не беше изпълнена смъртната присъда чрез пребиване с камъни (блокирана миналата година, след протести по цял свят - б. ред.), обесването също беше отменено, благодарение на прошката, която тя получи от своите синове", пише в писмото, по данни на иранската агенция ISNA.

Писмото е получено от Дилма Русеф, тъй като именно нейният предшественик - Луис Игнасио Лула да Силва, предложи убежище на Сакине по време на управлението си.

От негови изявления тогава стана ясно, че той възприема Сакине като жертва - Бразилия определено не е известна със строго отношение към извънбрачния секс. Онлайн петицията за освобождаването й събра стотици хиляди подписи.

Казусът постави в неловко положение Техеран, който държи на добрите си дипломатически връзки с Бразилия, която заедно с Турция посредничи в ядрените преговори със страната.

Председателят на комисията по правата на човека в Иран обаче е уточнил, че Сакине трябва да изтърпи наказание от 10 години лишаване от свобода. 44-годишната жена, майка на две деца, лежи в затвора в Табриз от 2006 г.

През октомври 22-годишният син на иранката Саджад Гадерзадех и адвокатът й Хоутан Киан бяха арестувани в Табриз, докато даваха интервю на двама германски журналисти, които също бяха задържани.

В края на миналата година Иран се подигра със съдбата на осъдената на смърт чрез пребиване с камъни - а впоследствие на обесване - иранка, както и с ангажираните с освобождаването й западни медии и активисти.

Първоначално говорител на Международния комитет срещу екзекуциите с камъни обяви победа, след като кадри по излъчващата на английски език иранска телевизия PressTv показаха как тя се връща със своя син и адвоката си в дома си в Северозападен Иран.

Така зрителите останаха с впечатлението, че тримата са неочаквано освободени. Излъченото интервю с Аштиани обаче повдигна въпросa дали това не е последната стъпка на Иран към изпълнението на екзекуцията й. Оказа се, че от PressTv са заснели самопризнанията на Сакине на фона на местопрестъплението.

Присъдата на иранката предизвика остра реакция в целия свят. Иранските власти бяха принудени да отменят за неопределено време екзекуцията с камъни. Междувременно обаче главният прокурор на Иран Голам Хюсеин Ежей каза, че Сакине ще бъде обесена, като обясни, че заради прелюбодейство е обвинена и в друго престъпление - съучастие в убийството на съпруга си. За това присъдата е бесилка.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази новинаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Иран      Потърси и резервирай online самолетен полет до Иран      Екскурзии и почивки в Иран, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp