sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Техеран, Иран Forecast
 
sp
Новина от Иран

Флаг Иран    Иран

  Вирус зарази 30 000 компютъра в Иран
  Публикувана от tot11t0 на 03 октомври 2010 г.
  Тази новина е прочетена 312 пъти, рейтинг: 1.00

    Вирусът Stuxnet, който атакува системи за индустриален контрол, е заразил най-малко 30 000 компютъра в Иран, без обаче да причини „сериозни щети“. Това заявиха ирански представители, цитирани в неделния печат, който споменава за „електронна война““, предаде АФП.
В Иран до момента са установени близо 30 000 заразени IP адреса, съобщил според правителствения всекидневник „Иран дейли“ Махмуд Лиаи, който отговаря за информационните технологии в министерството на промишлеността. Открит през юни, вирусът Stuxnet издирва в заразените компютри програма, разработена от германската компания „Сименс“. Софтуерът се използва за контролиране на петролопроводи, петролни платформи, електроцентрали и други промишлени инсталации, посочва АФП.
Според „Файненшъл таймс“, публикувал разкрития за случая в петък, става дума за първия компютърен вирус, предназначен за физическо разрушаване на инсталации - за разлика от други, способни например само да парализират една информационна система, пише БТА. Според досегашните съобщения, Stuxnet е атакувал предимно Иран, но също така Индия, Индонезия и Пакистан, отбелязва агенцията.
Вирусът изглежда е насочен главно срещу Иран, заяви експерт по антивирусна защита от американската технологична компания „Симантек“, цитиран в петък от Ройтерс. Според Кевин Хоган, 60% от компютрите в света, заразени с т.нар. червей Stuxnet, са в Иран, което сочи, че негова мишена са индустриалните предприятия в тази страна.
„Stuxnet предава на определен получател информация за производствените линии в промишлеността и системите за автоматизация. След това създателите на вируса обработват данните, за да кроят заговори срещу държавата“, заяви Махмуд Лиаи.
Вирусът е твърде сложен и създаването му се дължи „вероятно на чуждестранно правителство“, добави той, без да спомене конкретна държава. „Мощността на вируса предполага, че може би държава е замесена в създаването му“, заяви по-рано за Ройтерс експертът от „Симантек“.

http://www.novini.dir.bg/news.php?id=7154330

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази новинаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Иран      Потърси и резервирай online самолетен полет до Иран      Екскурзии и почивки в Иран, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp