sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for New Delhi, India Forecast
 
sp
Новина от Индия

Флаг Индия    Индия

  Игрите на британската общност в Индия са пред провал
  Публикувана от tot11t0 на 03 октомври 2010 г.
  Тази новина е прочетена 246 пъти, рейтинг: 3.50

    Едно от най-значимите спортни събития за годината е на път да се срине още преди да е започнало. Игрите на британската общност са на прага на провала заради закъснялата подготовка на домакина Делхи.

Напрежението се повиши още повече през последните 24 часа, тъй като в индийската столица се сринаха мост и покривът на залата за вдигане на тежести. Част от съоръженията въобще не са готови, а селото на спортистите е незавършен жилищен комплекс, в който трудно някой нормален атлет би живял.

Десет дни преди официалното откриване индийците са напълно неподготвени да приемат над 8000 спортисти и официални лица. Индийците имаха голямото желание да се покажат като добър домакин и да смаят света с възможностите на своята бързо растяща икономика. Вместо това състезанията са пред колапс.

Шотландската делегация е поредната, която отложи заминаването си за Индия заради проблемите със селото на спортистите. Няколко делегации вече протестираха за условията, които според тях били "неподходящи за обитаване от хора". Отборът на Шотландия все още не се е отказал от участие, но ще решава ден за ден кога да пътува.

Някои от сградите в селото, които трябва да отворят врати утре, все още са с недовършена водопроводна и електрическа инсталация. Част от апартаментите са пълни с изпражнения от кучета и работници, твърди шотландският съгледвач в Делхи Джон Доиг.

[[img:964082]]
Повечето от големите делегации са сериозно притеснени от степента на подготовка на домакините, като най-сериозни страхове предизвиква сигурността на съоръженията. Днес се срути част от тавана на залата за вдигане на тежести, която е част от основния стадион. Индийските представители твърдят, че няма ранени и че това не е повод за притеснения.

Вчера рухна пешеходен мост, а 27 бяха ранени, от тях пет тежко. "Какво толкова, това е само един пешеходен мост. Ако беше станало на стадион "Джавахарлал Неру", щях да съм притеснен", заяви пред CNN-IBN Джайпал Реди, министър по градското развитие.

Организаторите твърдят, че ще са напълно готови до откриването на 3 октомври, но малцина вярват, че всичко ще е наред. Австралийската делегация заплаши да откаже участие, а шампионът на диск Дани Самуел вече отказа заради притеснения за здравето и сигурността си.

Англия също следи внимателно ситуацията в Делхи, а председателят на делегацията сър Андрю Фостър твърди, че следващите "24 до 48 часа ще са решаващи". "Наша делегация огледа 17-те съоръжения и те са в добро състояние, но най-сериозните ни притеснения са със селото на спортистите. Ножът е опрял до кокала", заяви той. Трикратният шампион Филипс Идову отказа участие заради страх за сигурността си.

Делегацията на Северна Ирландия праща свои съгледвачи на място, за да се търсят алтернативни места за настаняване.

Събитията от последните дни идват като пореден удар по организацията на игрите, която беше съпътствана от забавени строежи, обвинения за корупция и епидемията от тропическа треска в индийската столица. През уикенда двама туристи бяха ранени след стрелба от моторист близо до джамия.


"Мога да уверя всички, че спортистите ще се насладят на престоя си в Ню Делхи. Стадионите са от световна класа, това важи и за селото на спортистите. Ще бъдем готови навреме за тяхното пристигане", заяви генералният секретар на организационния комитет Лали Бханот пред АФП.

Индийските медии остро критикуват подготовката на игрите, като определят мнението на гостите като национално разочарование. "Индия стана глобално посмешище", се казва в редакционен коментар на първа страница на "Таймс ъф Индия", като поиска най-строго порицание за виновниците. "Няма да възстанови репутацията ни, но най-малкото ще покаже, че сме нация, че ценим честта си", пише изданието.

Индийският премиер Манмохан Сингх поиска разследване на разходите около домакинството, тъй като бюджетът нарасна девет пъти - от 500 милиона през декември 2003 г. до 4.6 милиарда долара. Опозиционните партии критикуват правителството за корупция и разточителство, при положение че според Световната банка 828 милиона души живеят с по-малко от 2 долара на ден. Страната похарчи други 2.7 милиона долара за строежа на нов терминал на летището.

Индия се надяваше да направи впечатление на един добър организатор на големи спорни събития по подобие на Китай, който домакинства успешно олимпийските игри през 2008 г. "Индия може да пострада от дългосрочно съмнение дали разполага с необходимата техническа компетентност, ако съоръженията не са готови", заяви за "Блумбърг" Йън Хенри, директорът на Центъра за олимпийски изследвания и проучвания в Университета Лавбъро.

От Георги Филипов
http://www.dnevnik.bg/sport/2010/09/22/964194_igrite_na_britanskata_obshtnost_v_indiia_sa_pred_proval/

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази новинаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Индия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Индия      Екскурзии и почивки в Индия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp