sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for New Delhi, India Forecast
 
sp
Новина от Индия

Флаг Индия    Индия

  "Пепси" е синоним на "кола напитки" в Индия
  Публикувана от tot11t0 на 03 октомври 2010 г.
  Тази новина е прочетена 335 пъти, рейтинг: 3.50

    Марката "Пепси" се е превърнала в нарицателно за категорията "кола напитки" в Индия, съобщава Блумбърг. Конкурент номер едно - Coca-Cola Co, предложила на местен търговец хладилник за неговия магазин в Ню Делхи, ако той приеме да продава само напитките на компанията.

Човекът спазил своята част от сделката и редовете Кола кола и диетична кола блещукат зад витрината. Червено-бял плакат с боливудската звезда Aishwarya Rai, отпиваща от шише Кока-кола, украсява входа на магазина. И все пак индиецът пропуска да спомене своя партньор, когато описва магазина.

"Продавам Пепси и цигари", казва Yadav на Хинди, като удължава първата сричка и всъщност произнася "Пей-пси".
Индиецът не нарушава поетия ангажимент спрямо компанията от Атланта. Просто думата "Пепси" е станала широкоразпространен синоним на кола на Хинди, след като компанията е била монополист на пазара за цели 3 години от 1990 г. до 1993 г.

Лингвистичното предимство, с което се ползва PepsiCo Inc води до значително по-високи продажби. Пазарният дял на компанията е със 73% по-висок от този на Coca-Cola Co., според Euromonitor.

Компанията, създала образа на дядо Коледа такъв какъвто го познаваме днес, се оттегля от пазара в Индия през 1977 г. след промени в законодателството, които налагат разкриването на тайната формула на газираната напитка.

През 1988 г. PepsiCo основава съвместно дружество с две индийски компании и започва да предлага своите продукти под марката Lehar. Марката Lehar Pepsi е въведена две години по-късно.

Coca-Cola Co се завръща на пазара през 1993 г. след нова промяна в правителствените регулации.

В северната част на Индия, в която се говори предимно Хинди и в чийто граници се намират 3 от петте най-гъсто населени индийски щати, просещите деца по улиците сочат различни бутилки с напитки и молят за "пепси". Думата се е наложила като универсален синоним на газирана напитка.

В допълнение към конкуренцията от Pepsi, Coca-Cola, която за първи път от 15 години насам отчете печалба от пазара си в Индия, трябва да се съобразява с предпочитанията на потребителите и към други напитки. Близо 90% от пазара на безалкохолни напитки в Индия включва чай, мляко и напитки, които са направени на основата на кафе. Бутилираните безалкохолни напитки държат по-малко от 5%.

"Това че марката Пепси е станала нарицателно за категорията кола напитки несъмнено е голям плюс", коментира говорител на Pepsi. "Но също така може да се превърне и в голям минус, ако маркетинг специалистите не успеят да диференцират марката от другите в тази категория".

http://www.regal.bg/show.php?storyid=958116

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази новинаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Индия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Индия      Екскурзии и почивки в Индия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp