sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for New Delhi, India Forecast
 
sp
Новина от Индия

Флаг Индия    Индия

  Влак уби 7 слона в Индия
  Публикувана от tot11t0 на 03 октомври 2010 г.
  Тази новина е прочетена 276 пъти, рейтинг: 3.50

    Това е убийство, а не случайност, казват природозащитници

В Индия товарен влак блъсна и уби седем слона във вторник вечерта. Това е най-трагичният подобен случай – досега под колелата на влака не са загивали толкова слонове, пише вестник The Times of India. През 2001 г. влак уби шест слона.

Инцидентът стана в щата Западна Бенгалия в северната част на Индия по жп линията Ню Джалпайгури – Алирпурдуар, която минава през региона Дуарс, намиращ се близо до границата с Бутан.

Влакът се е движел със скорост от 70 км/ч. Машинистът обаче е трябвало своевременно да види слоновете. Макар че инцидентът е станал в 23,30 ч, на ясното небе е светела луната, а отстрани покрай жп линията няма високи дървета, има само чайни плантации.

Сега машинистът е заподозрян, че умишлено е премазал слоновете, след като съзнателно се е отказал аварийно да удари спирачките. В резултат са загинали три самки, два млади слона, един възрастен самец и малко слонче.

Два смъртно ранени слона са успели да изпълзят настрани. На сутринта са ги намерили на няколкостотин метра от мястото на катастрофата. Животните са били в агония. Изпратили са ги в националния парк Горумара, но и двата са починали.

Според някои природозащитници влакът се е движел не със 70 км/ч, а с 90 км/ч, имайки предвид силата на получените от слоновете удари.

„Това е убийство, а не случайност. Ако влакът се движеше с умерена скорост, машинистът е можел да удари спирачки, след като е ударил първия слон. И шестте слона са щели да бъдат спасени. Трябва да бъдат взети сериозни мерки срещу машиниста и железопътната администрация“, заяви Анимеш Басу от хималайската организация по въпросите на природата и туризма.

След като вече пет слона са се били оказали под колелата на влака, една самка е тръгнала срещу влака да нанесе ответен удар.

Виждайки това, машинистът се е уплашил и вместо да спре, е ускорил ход. „Влакът е ударил слоницата челно, влачейки я около 300 метра. Тялото й така се е било омотало в колелата, че машинистът е трябвало да даде заден ход на гара Банерхат“, съобщи Субхас Чандра Гош от природния парк Бинагури.

Както и в предишните случаи железничарите не са признали вината си. В четвъртък техен говорител даде техническо обяснение.

„Инцидентът е станал между две чайни плантации, така че мястото на инцидента не се отнася към защитените природни територии. Наоколо няма гори. Длъжни сме да спазваме режима за скоростта само в защитените територии“, каза той.

Според вестника обаче в това съобщение е игнориран фактът, че слоновете, които не са били осведомени за административните разграничения между горски и полски зони, редовно преминават през това място, отивайки от един горски участък в друг.

Природозащитници са внесли официална жалба. Според някои източници Световният фонд за дивата природа ще поиска от Върховния съд да бъде спряно движението на влакове по тази линия, пише NEWSru.

http://www.dnes.bg/world/2010/09/24/vlak-ubi-7-slona-v-indiia.99605

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази новинаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Индия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Индия      Екскурзии и почивки в Индия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp