sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Новина от Сърбия

Флаг Сърбия    Сърбия

   В Сърбия е неприложимо въвеждането на валутен борд
  Публикувана от nansi_g на 28 юни 2011 г.
  Тази новина е прочетена 222 пъти, рейтинг: 1.00

    Според бащата на валутния борд Стив Ханке това е на-доброто решение за страната


Въвеждането на валутен борд или фиксирането на курса на динара към еврото не е приложимо в Сърбия, тъй като подобно решение изисква значително по-уредена финансова система и сериозни фискални промени. Около тази теза се обединиха сръбски икономисти, които участваха в кръгла маса организирана от Икономическия институт, цитирани от БТА.
Американският икономист Стив Ханке заяви, че най-доброто решение за Сърбия е въвеждането на валутен борд подобно на България през 1997 г., защото това ще осигури сигурност на курса на динара спрямо еврото, както и стабилност на сръбската валута, тъй като Сърбия ще има на 100% резерв в евро.

Ханке посочи още, че сега за Сърбия би било доста трудно и сложно да въведе еврото, подобно на Черна гора, която направи това предимно по политически причини. Преподавателят от икономическия факултет в Белград Павле Петрович оцени, че за Сърбия една монетарна политика, контролираща нивото на инфлацията, е много по-подходящ вариант в сравнение с въвеждането на валутен борд, защото дава много повече "гъвкавост" на финансовата система. Освен това по думите му валутният борд ще изисква номинално намаляване с 20 процента на заплатите и пенсиите на всички граждани, а след това и значително намаляване на фискалния дефицит.

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази новинаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Сърбия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Сърбия      Екскурзии и почивки в Сърбия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp