sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Buenos Aires, Argentina Forecast
 
sp
Новина от Аржентина

Флаг Аржентина    Аржентина

  Аржентина изнася най-много футболисти
  Публикувана от yonyo на 08 февруари 2011 г.
  Тази новина е прочетена 366 пъти, рейтинг: 1.00

    Аржентина задмина своя съсед Бразилия и вече е най-големият износител на футболисти в света, съобщи агенция Reuters, като прогнозира, че това е тенденция, която може да не се отрази добре на нивото на вътрешното първенство на южноамериканската страна.

Продажбата на играчи вече се използва за изплащане на дълговете на някои футболни клубове, според информацията на някои агенти, а нарастващият брой на изнасяните млади таланти застрашава развитието на футбола в национален мащаб.

"Реалността днес е, че един играч е сериозен капитал, който може да осигури повече приходи в сравнение с ТВ правата, продажбата на билети и всички други търговски дейности на клуба", смята Херардо Молина, агент в Euroamericas Sports Marketing.

"С други думи, играчите са основният източник на доходи за клубовете от Аржентина и Бразилия. Това обяснява трескавата разпродажба на играчи в края на всеки сезон, това е начин за аржентинските клубове да обслужват дълговете си, а повечето клубове в Аржентина имат сериозни дългове."

Аржентинските клубове са продали почти 1800 играчи между 2009 и 2010, а от Бразилия са били "изнесени" 1440, според данните на компанията на Молина.

Така Аржентина изпревари Бразилия, която беше най-големият износител на футболисти в последните десет години, като основната част от играчите заминават за Европа.

Според Молина, продажбите на играчи от Аржентина са скочили рязко, защото право да продават играчи имат не само клубовете, но и частните футболни школи, където се обучават младите таланти. В повечето държави право да продават играчи имат само футболните клубове.

"Тази комбинация - износът на клубовете от Първа дивизия, която се ръководи от Аржентинската Футболна Асоциация, допълнен от продажбите на школите, които търгуват играчите директно, без дори те да имат мениджър или агент - доведе до резкия скок на трансферите", обясни Молина.

"В същото време, в Бразилия продължава да се отдава приоритет на играчите, които са продукт на школите на местните клубове, а агентите продават в чужбина футболисти, които идват от първодивизионните клубове."

Оживената търговия, както и премахването на някои ограничения пред европейските клубове за купуването на чуждестранни играчи доведе до увеличение с почти 800% на експорта на аржентински футболисти в последните пет години. И от Аржентина се изнасят основно по-млади играчи.

Много от тях се продават докато са още на 15 или 16 години, те все още ритат в младежките дивизии и често още преди да са дебютирали за мъжки отбор в родината си. И за съжаление, малцина от тях ще получат шанс да се превърнат в следващия Лионел Меси.

Бившият футболист Адриан Доменек, който отговаря за младежките тимове в първодивизионния Архентинос Хуниорс е на мнение, че изявите във второстепенни европейски първенства е крачка назад за тях в сравнение с един сезон в Първа дивизия в Аржентина.

"Да играеш в първенство, което не е достатъчно развито във футболно и търговско отношение е крачка назад за футболистите, защото те остават на един по-малък футболен пазар", обяснява Доменек, който беше част от тима на Архентинос Хуниорс, който спечели Копа Либертадорес през 1985.

"В Турция, Русия, Украйна, Румъния, има много отбори, които купуват играчи само защото могат да си го позволят, същото важи и за Гърция, футболистите отиват там защото изкарват повече пари, но са наясно, че във футболно отношение това не е най-добрата стъпка за развитие на кариерата им."

В Аржентина футболът е спортът на бедните и бъдещите печалби са примамлива цел за много млади играчи и техните семейства, които гледат на договора с европейски клуб като на бягство от мизерията.

Според Доменек, голяма част от футболистите, които заминават в чужбина твърде рано, много бързо се връщат - вече на 18 или 19 години. Това се отразява зле на кариерата им, а и на клуба, който ги е купил, тъй като те не са надеждните играчи, на които са разчитали купувачите.

Доменек смята, че само няколко играчи от всички възрастови групи, за които той отговаря, ще успеят да стигнат до най-големите първенства или пък ще получат шанс да станат национали.

http://www.sportcafe.bg/id_971748903_Arjentina_iznasya_nay-mnogo_futbolisti

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази новинаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Аржентина      Потърси и резервирай online самолетен полет до Аржентина      Екскурзии и почивки в Аржентина, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp