sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Amundsen-Scott, Антарктида Forecast
 
sp
Новина от Антарктида

Флаг Антарктида    Антарктида

  В Антарктида откриха нови видове животни
  Публикувана от yonyo на 08 октомври 2010 г.
  Тази новина е прочетена 391 пъти, рейтинг: 3.50

    Районът освободен през 2002 година от леда е останал непокътнат от времето на последния ледников период.
Учените открили изобилие от дълбоководни морски краставици в плитки води.

По време на експедиция, чиято цел е издирването на морски животни под ледника Ларсен учените откриха напълно необитаеми райони, а също области кипящи от живот, съобщи New Scientist.

Изследванията станаха възможни благодарение на разлома на леденото покритие на Антарктида, който се случи вследствие на две събитие през 1995 г. и 2002 г. Първоначално ледникът Ларсен се разцепи на две, а след това през 2002 година от него се откъсна огромен участък с площ 3250 квадратни километра и дебелина 220 метра.

Разцепването на ледника Ларсен имаше световен отзвук и бе обявено за едно от доказателствата за глобалното затопляне. Районът покрит от леда е останал непокътнат от времето на последния ледников период.

Според германския еколог Юлиан Гут (Julian Gutt), ръководител на експедицията, изследваната територия е била покрита с лед в продължение на 12 хиляди години. До този момент учените можеха да изследват такива области само чрез пробиване на дупки в ледовете.

Юлиян Гут смята, че част от живите организми в региона са се населили наскоро, след изчезването на ледника. Основно доказателство за това е възрастта на Urochordata, които са на не повече от пет години. Така че може да се приеме, че тези същества са се появили там именно след разлома на ледника. Биолозите били поразени от огромните колонии от морски краставици, които обикновено живеят на дълбочина около два километра.

Изследователите открили нови видове животни. Сред тях са скаридоподобни амфиподи, който достигат дължина до 10 сантиметра. Сред находките има още четири нови разновидности на Cnidaria, родственици на коралите и медузите, а също и два неизвестни до сега вида октоподи.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=4&id=10239

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази новинаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Антарктида      Потърси и резервирай online самолетен полет до Антарктида      Екскурзии и почивки в Антарктида, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp