sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Amundsen-Scott, Антарктида Forecast
 
sp
Новина от Антарктида

Флаг Антарктида    Антарктида

  Извадиха 100-годишно уиски изпод ледовете в Антарктида
  Публикувана от yonyo на 06 септември 2010 г.
  Тази новина е прочетена 253 пъти, рейтинг: 3.50

    Специализирана новозеландска експедиция извади изпод ледовете на Антарктида 5 сандъка с уиски и два сандъка с бренди, сковани в тях вече повече от 100 години, предава Associated Press. Сандъците с алкохол били предназначени за експедицията на знаменития полярен изследовател Ърнест Шекълтън (1874-1922 г.), но тя ги изоставила след неуспешния си опит за покоряването на Южния полюс през 1909 г.

Ледът успял да спука някои от бутилките, но в петте сандъка според изследователите съдържат достатъчно непокътнати съдове с уиски, като при разклащане в тях дори чувало движението на високоградусовата течност.

Два от сандъците със шотландско уиски "Rare & Old" на несъществуващата вече спиртоварна McKinlay and Co. били открити случайно през 2006 г. в леда, формирал се под дъсчения под на хижата, служила за базов лагер на експедицията на Шекълтън на о-в Рос. Тогава изследователите нямали необходимото оборудване, за да извадят сандъците без да ги повредят.

Компанията производител на алкохол Whyte and Mackay, която е наслредник на правата върху марката McKinlay and Co, решила да финансира експедиция за изваждането на сандъците, за да изследва и установи точния състав на изгубената от поколения рецепта и евентуално да “възроди” уникалния сорт.

В специално изявление, ръководителят на експедицията на Новозеландския фонд за опазване на антарктическото наследство (New Zealand Antarctic Heritage Trust), Ал Фейстиър (Al Fastier) посочва, че за всеобща изненада под първите 2 сандъка с уиски идникнали още 5 дървени каси с алкохол. “Неочакваното откритие на сандъците с бренди, едното от които от марката Chas. Mackinlay & Co, а другото произведено от австралийската компания The Hunter Valley Distillery Limited Allandale е допълнителен бонус за нас”, разказва полярният археолог.

Фейстиър допълва, че ледът е разбил някои от сандъците и е запълнил празните пространства около бутилките, което превръща изваждането им непокътнати в деликатна задача. Способът за изваждането на безценния алкохол ще бъде определен от NZAHT до няколко седмици.

Дългият преход със ски на експедицията на Шекълтън от северното антарктическо крайбрежие към Южния полюс, която започнала през 1907 г., трябвало да бъде прекратена две години по-късно на около 160 км. от крайната цел, след като станало ясно, че провизиите на полярниците няма да им стигнат за целия обратен път. Решавайки да не рискува напразно човешки животи, Шекълтън отплувал от Антарктида, оставяйки уискито на брега.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=12&id=21503

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази новинаКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Антарктида      Потърси и резервирай online самолетен полет до Антарктида      Екскурзии и почивки в Антарктида, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp