sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Зимбабве

Флаг Зимбабве    Зимбабве

  Забравено еврейско племе намерено в Зимбабве
  Публикуван от nansi_g на 07 март 2011 г.
  Този запис е прочетен 433 пъти, рейтинг: 3.00

    Хората от племето лемба, които живеят в Зимбабве и Република Южна Африка може да изглеждат като сънародниците си, но имат доста различни традиции, нрави и обичаи.

Те не ядат свинско, обрязват мъжете, ритуално колят своите животни, някои от мъжете носят шапки, подобни на еврейските и поставят звездата на Давид на надгробните камъни.

Според техните предания, предците им са евреи, избягали от Свещената земя преди около 2 500 години.

Донякъде това звучи като поредния мит за едно от изгубените племена от Израил, но британски учени направили ДНК тестове, които доказали семитския произход на африканците.

Тези тестове потвърждават легендите на местните хора, че седем мъже пристигнали на континента, където се оженили за африкански жени и се установили. Лемба, които са около 80 000 души, живеят в централната част на Зимбабве и в северната част на Република Южна Африка.

Те притежават и религиозни артефакти, за които твърдят, че ги свързват с еврейските им корени - копие на Библейския ковчег от Завета, известен сред местните като "ngoma lungundu", което означава "барабанът, който гърми".

Този обект беше тържествено представен наскоро в музея на Хараре, което накара много от хората от лемба да се гордеят със своя произход.

Певицата Fungisai Zvakavapano-Mashavave казва, "За мен това е отправна точка. Много малко хора знаеха за нас и сега е моментът да станем по-известни. Горда съм да разбера, че ние имаме богата култура и съм горда от това, че съм лемба. Досега ние бяхме много потайни, защото вярвахме, че сме специални.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Зимбабве      Потърси и резервирай online самолетен полет до Зимбабве      Екскурзии и почивки в Зимбабве, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp