sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Танзания

Флаг Танзания    Танзания

  Танганика
  Публикуван от tot11t0 на 22 март 2011 г.
  Този запис е прочетен 394 пъти, рейтинг: 1.00

    Местоположение Африка
Географски координати 6°30′00″ ю. ш. 29°30′00″ и. д. / 6.5° ю. ш. 29.5° и. д. (G)-6.5, 29.5
Вид Разломно (рифтово) езеро
Приток Рузизи, Малагараси, Каламбо
Отток река Лакуга, приток на река Конго
Дължина 673 km
Ширина 72 m
Площ 32 900 km²
Воден обем 18 900 km³
Надморска височина 773 m
Острови 3000
Населени места Кигома, Танзания
Калемие, ДР Конго
Танганика, известно още с името Танганайка е голямо езеро в Централна Африка, открито от европейците през 1858 г. Името му идва от бивша държава и колония със същото име, съществувала самостоятелно на изток от него до 1964 г., на територията на днешна Танзания. Дължината на езерото е около 650 km, а ширината му варира между 40 - 80 km. Разположено е на височина от 773 m м над морското равнище. То е част от поредицата източноафрикански езера - Няса, Киву, Руква и други, образувани при разломяването на Африканската плоча. Площта му е около 33 хил.km², а най-голямата дълбочина - 1470 m. Това е второто по обем и по дълбочина сладководно езеро в света след езерото Байкал в Сибир.

Езерото е разделено между 4 държави - Бурунди, Демократична република Конго, Танзания и Замбия, като с най-голям дял са ДР Конго (45%) и Танзания (41%). Водите на езерото попадат във водосборния басейн на река Конго. В миналото езерото Танганика се е изливало на север в Нил, докато вулканите Вирунга не блокират течението му в Руанда.[1]


География
Езеро Танганика, снимка от КосмосаЕзерото се намира в западния разлом на Голямата рифтова долина. Бреговете му са ограничени от планински масиви. Това е най-голямото разломно езеро в Африка и второто по площ на континента. Танганика е най-дълбокото езеро в Африка и притежава най-голям обем от прясна вода. Бреговата му линия е с дължина 1828 km, средната му дълбочина е 570 m, а максималната 1470 m. Средната температура на повърхността му е 25°С и рН средно 8,4.


Сравнителна схема на Танганика, Каспийско море и езерото БайкалОгромната дълбочина и географското разположение на езерото в областта на тропиците предотвратява оборота на водните маси в дълбочина. Това означава, че водата на дъното на езерото е изключително бедна на кислород. Водосборния басейн на езерото обхваща 231 000 км², с две основни реки, вливащи се в него и множество по-малки реки и потоци. Стръмните планини около езерото правят водосборната област на езерото малка. Река Лакуга е единствената, която оттича водите на езерото. Тя е приток на река Конго. Основният приток е река Рузизи. Тя се влива в северната част на езерото идвайки от Киву. Река Малагараси е вторият по големина приток, идващ от изток от територията на Танзания.

Езерото Танганика е на възраст от 9 до 12 милиона години.[2][3] Преди около 106 хил.години нивото му е било с 435 m под настоящото. През последната ледена епоха водите му са били на 231 m. под днешното ниво.[4] То е най-старото в Африка, а по всяка вероятност и в света, формирано още през миоцена.

Флора и фауна
Neolamprologus cylindricus, една от многото видове риби в езеротоЕзерото е обитавано от около 400 вида риби като най-малко 250 вида са цихлиди. Повечето видове се срещат в близост до бреговете на езерото на дълбочина до 180 метра. Поради своите ярки цветове много видове цихлиди днес са аквариумни представители. Аквариумните условия за живот на рибите много наподобяват на тези в езерото Танганика.[5]

Танганайка е важен биологичен ресурс за проучване на нови видове риба[6][7] Най-голямата биомаса от риба в езирото обаче се намира в открити води и е представена от шест вида. Два вида са сардина, а останалите четири са хищни, подобни на нилския костур. Почти всички видове (98%) от цихлидите в Танганика са ендемични за езерото. Огромна част от тях са ярко оцветени и са ценени видове за отглеждане в аквариуми. Високото ниво на ендемизъм се случва и сред много от безгръбначните в езерото, най-вече на мекотелите (които са с форми, подобни на тези на много морски мекотели), раци, скариди, ракообразни, медузи, пиявици и други. В езерото има хипопотами, крокодили и много водоплаващи птици.

Напоследък водите на езерото се затоплят, което представлява опасност за биологичното равновесие и разнообразие. Затоплянето започва да се извършва с ускорени темпове в края на XX век и продължава през XXI век. От това страда и рибната индустрия.[8]

История
Риболов на езерото ТанганикаПървите европейци, за които има сведения че откриват езерото, са английските изследователи Ричард Бъртън и Джон Спик през 1858 година. Те го намерили, докато търсили изворите на река Нил. Те го откриват докато търсят началото на реката Нил, което се намира на езерото Виктория. Малко по-късно оттук минава Дейвид Ливингстън, който нарича южната част не езерото "Liemba", име, което по-късно през 1927 година е дадено на немски кораб, който и до ден днешен се намира там.[9]

Езерото се превръща в сцена на едни от най-важните битки по време на Първата световна война.

На 24 април 1965 година аржентинският революционер Че Гевара заедно с 13 други кубинци пристига на конгоанския бряг в Кибамба след като на 1 април е напуснал Куба дигизиран, под името Рамон Бенитес.[10] Той идва най-напред в Танзания и оттам прекосява езерото Танганика, за да започне нова революция в Конго. Тези му опити завършват с провал поради неорганизираността и липсата на дисциплина на конгоанските партизани, както и поради това че е открит и следен от ЦРУ и официалното правителство. По тази причина той е принуден да напусне страната на 22 ноември 1965 година.

На 5 декември 2005 година земетресение с епицентър под езерото нанася щети на съседните държави. Степента на земетресението е 6.8.

Икономическо значение \
Смята се, че около 25 - 40% от протеините в храната на около един милион души, живеещи около езерото идва от рибата в Танганика. В момента около 100 000 души са заети пряко в сектора на рибарството. Езерото е от първостепенно значение за около 10 милиона души, живеещи в района на басейна му.

Рибата от езерото Танганайка се продава в голяма част от Източна Африка. Стопанският риболов започва в средата на 1950-те години и има изключително силно въздействие върху състоянието на видовете риба в него. През 1995 г. общият улов е бил около 180 000 тона. Въпреки това обаче това е намаление на улова в сравнение с бума през 1980-те.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Танзания      Потърси и резервирай online самолетен полет до Танзания      Екскурзии и почивки в Танзания, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp