sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Танзания

Флаг Танзания    Танзания

  Дар ес Салаам
  Публикуван от tot11t0 на 22 март 2011 г.
  Този запис е прочетен 215 пъти, рейтинг: 1.00

    Площ
–Суша
–Вода
162.5 km²
0 km²
Население
–Общо (2005)
–Гъстота Вкл. предградията
2 456 100 (2005)

Географско положение
6°48' S
39°17' E

Дар ес Салаам (на арабски دار السلا , правопис по Американската система BGN Dar es Salaam, старо име Мзизима, Mzizima) е най-големият град в Обединена Република Танзания. До 2003 година е столица на републиката.

Градът е разположен на брега на Индийския океан в удобен и красив залив.

Населението на града бързо се увеличава и през 2004 година наброява 2 489 800 жители. Жителите са предимно потомци на народностната група банту, араби, индуси и малко европейци. Говори се предимно на суахили и английски език.

На 9 декември 1961 г. Дар ес Салаам е обявен за столица на независима Танганайка, от април 1964 г. - на обединената държава Танганайка и Занзибар (днешна Обединена република Танзания), а от 2003 г. за нова столица е обявен град Додома.

Дар ес Салаам е най-големият търговско-промишлен и културен център на страната. Има много промишлени предприятия за преработка селскостопанска продукция и месо, за замразяване на риба и производство на консерви. В града се работят пивоварни, фабрика за производство на тютюн и др. Има петролна рафинерия, завод за производство на цимент, химически заводи и предприятие за монтаж на леки и товарни автомобили. Тук е съсредочено повече от 65% от промишлеността на страната.

Градът е най-значимият транспортен център в републиката. Има пристанище, преминават няколко автомагистрали свързан е с добре развита железопътна мрежа. Близо до града е разположено международното летище „Муалиму Дж. К. Ниерере“.

Тук се намира резиденцията на президента на Танзания. Има университет, много добре подредени етнографско-исторически колекции в националния музей и много добре уредена ботаническа градина с ценни дървесни видове.

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Танзания      Потърси и резервирай online самолетен полет до Танзания      Екскурзии и почивки в Танзания, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp