sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Танзания

Флаг Танзания    Танзания

  Рубинът “Перлата на Танзания” се оказа фалшиво бижу
  Публикуван от nansi_g на 21 март 2011 г.
  Този запис е прочетен 203 пъти, рейтинг: 1.00

    Тайнственият 10 000-карата рубин, тежащ почти два килограма, с название „Перлата на Танзания” и оценяван на 11 млн. лири ( 17.5 млн. долара), се оказа не скъпоценен камък, а обикновен кристал.

Британската полиция е съобщила, че реалната стойност е 100 лири ( 160 долара).

Експерти установили, че по-рано издадените сертификати на камъка са фалшиви. Забележителното в историята на този камък, е че докато той се е считал за ценен, е принадлежал само към активите на фалиралата доста голяма строителна компания Wrekin Construction, в която работят 500 души.

Кредиторите на компанията са били под огрозата да не получат нищо, тъй като аукционите в Лондон са отказали да приемат скъпоценния камък. „Перлата на Танзания” се появила през 2007г. в баланса на компанията. Тогава с негова помощ финансовите показатели на дружеството са доведени до плюс: вместо 7 млн. загуба, баланса показал печалба в размер на 3 млн. лири.

Собственикът на строителната компания Wrekin Construction David Unwin закупил скъпоценния камък за 300 000 лири. Въпреки това оценителите го убедили, че реалната стойност на този рубин е не по-малко от 15млн. лири. David Unwin закупил акции собствената си компания в замяна на “рубин” за 11 млн. лири, за да направи опит да я спаси.

Разследването на полицията и Британската лаболатория за оценка на скъпоценни камъни откри следите на този 15-сантиметров камък: през 2002г. южноафрикански бизнесмен е продал скъпоценния камък в Танзания за сумата от 13 000 лири. В резултат на още една сделка, цената на скъпоценния камък се е повишила 23 пъти и при David Unwin, той е попаднал с перфектно подправени оценъчни документи.

David Unwin съобщил в полицията, че в неговите действия е нямало зла умисъл , и че той не се е съмнявал в ценноста на камъка.

Вместо рубина на David Unwin продали Аниолит, кристал с много ярък цвят, сравнително широко разпространен в Източна

Аниолит – разновидност на корунда, много траен камък, вторият по силата на камък след диаманта. Аниолита е много ярък и красив кристал, често се използва за производството на евтина бижутерия.

Най-скъпият Рубин в света беше продаден на търг за 2,5 млн. паунда (4 милиона долара).

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Танзания      Потърси и резервирай online самолетен полет до Танзания      Екскурзии и почивки в Танзания, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp