sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Любопитен факт за Турция

Флаг Турция    Турция

  Сериалите - инструмент на турската дипломация
  Публикуван от yonyo на 29 април 2011 г.
  Този запис е прочетен 384 пъти, рейтинг: 3.50

    Българите се помиряват с турците заради "Листопад", пише с леко намигане австрийският вестник "Дер Щандарт", цитиран от "Дойче веле"
Героите от хитовия "Листопад" Героите от хитовия "Листопад"

Турските сапунки взривяват България. Сериалите са магнит за дамите (а понякога и господата) от всички възрастови групи.

Прословутото "турско робство" сякаш е забравено, българите се помиряват с турците заради "Листопад"!

До такива изводи с леко намигане стига австрийският вестник "Дер Щандарт".

В 8 ч. вечерта по-добре не закачайте баба си, леля си, майка си или… сервитьорката в местното заведение.

Това е часът на сърцераздирателните истории от патриархалния бит в южната българска съседка, които силно вълнуват малки и големи на Балканите.


От Дуранкулак в Североизточна България до Патра в Западна Гърция, от Ван в Турция та чак до Прищина в Косово, в Сараево, Белград и Загреб - навсякъде вървят турски сериали.

"Листопад", "Перла" или "1001 нощ" - турската филмова индустрия се грижи на никого да не му е скучно.

Интриги, лукс и клишета

Въпреки дълголетно насажданата омраза към турците, зародила се още в годините на османското владичество, българите сякаш са забравили всичките си предразсъдъци и в захлас следят какво се случва с Перла и сие.

Гръцката психоложка и авторка Фотини Каликоглу обяснява, че всички тези сериали, по един добре познат и изпитан образец, се въртят главно около семейството.

Схемата се повтаря във всяка отделна история и във всеки сериал, като предизвиква съответно очакваните реакции.

Заплетените любовни интриги, като тези от сериала "1001 нощ", често тръгват от бедни, но талантливи млади момичета, които, разбира се, се влюбват в шефа си.

Сапунените сериали са не само доходоносен развлекателен продукт. Те постепенно се превръщат и в ефективен инструмент на турската дипломация, коментира "Дер Щандарт".

Политиката на външния министър Ахмет Давутоглу се опира върху принципа "Ние нямаме проблеми със сеседките си". Давутоглу често препраща към така наречените "хармонични" времена на османско владичество за Балканите, така че някои наблюдатели вече говорят за "неоосманизъм".

У съседите на Турция това по рефлекс буди тревога, но в същото време безкрайните истанбулски сапунени сериали отварят очите на българи и гърци за същината на живота в днешна Турция и им помагат да се отърсят от клишетата под общия знаменател "турско робство".

Общото между всички турски сапунки - от "Листопад" до "1001 нощ" - са луксозните автомобили, скъпите къщи и добре облечените хора, които водят увлекателни разговори.

Туроператорски компании отбелязват дори покачване на туристическия интерес към Турция заради сериалите. Все повече развълнувани фенове от България се стичат към южната съседка, за да разгледат къщите и кварталите на своите герои.

Да загубиш ума и дума пред телевизора

Религиозните различия и старата вражда сякаш са изкоренени. Благодарение на сериалите на бял свят излизат дори много общи културни и манталитетни характеристики. Най-хитовият сериал, идващ от Босфора, е "Листопад".

Той се базира на едноименния роман на Решат Нури от 1939 г. и разказва историята на едно семейство, което се раздира от сблъсъка между традиционните ценности и изискванията на модерното общество.

За да завърши подобаващо, в стила на сълзлив турски сериал, австрийският всекидневник обобщава: "Всеки може да се поучи от грандиозните истории на сапунените сериали - и дълбоко религиозните хора, и по-разкрепостените им съвременници. Изводът е един: уважавайте семейството и не захвърляйте семейните ценности на боклука!"

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3519551

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp