sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Лима, Перу Forecast
 
sp
Любопитен факт за Перу

Флаг Перу    Перу

  Кехлибарен залеж пази насекоми на 15 млн. години
  Публикуван от nansi_g на 19 януари 2011 г.
  Този запис е прочетен 320 пъти, рейтинг: 1.00

    Учени откриха в западната част на Амазонската низина кехлибарен залеж с фосилизирани насекоми, паякообразни и членестоноги отпреди 15 млн. години, който показва, че още в миоцена в района е имало голямо биоразнообразие. Кехлибареният залеж е в северната част на Перу.

Той е първият по рода си, открит в Амазонската низина. В него са намерени останки от 13 вида насекоми и три дребни паякообразни, както и паяжина. Има и повече от 30 вида микроорганизми (водорасли, личинки, спори).

Във фосилизиран вид те се срещат изключително рядко, разяснява Пиер-Оливие Антоан от университета Тулуза 3. Всички открити видове са непознати за науката, като от 13-те насекоми 12 са от различни семейства. За разлика от големите животни със скелет, който може да се минерализира и така да се запази хилядолетия, останките от примитивни насекоми са много редки.

Срещат се предимно в някои много фини варовикови залежи, каквито няма в Амазонската низина, или в кехлибар. Три експедиции - през 2004 г., 2005 и 2006 г., позволиха да бъдат събрани около стотина късчета кехлибар с общо тегло 500 гр., които сега се изследват. Някои фосили са с добре консервиран клетъчен материал, което дава надежда на учените да успеят да извлекат ДНК, за да възстановят генеаложкото дърво на вида.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Перу      Потърси и резервирай online самолетен полет до Перу      Екскурзии и почивки в Перу, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp