sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Лима, Перу Forecast
 
sp
Любопитен факт за Перу

Флаг Перу    Перу

  Намериха царя на бижутата в Перу
  Публикуван от nansi_g на 17 януари 2011 г.
  Този запис е прочетен 162 пъти, рейтинг: 1.00

    Археолози разкриха 1500-годишна находка в Перу. Според специалиста Стив Бургет преди не е била намирана подобна гробница на владетел от културата моче, съобщи National Geographic.

Гробът е открит в основаната на пирамида, разкопана миналото лято в Перу. Сред находките са 19 златни шапки, украшения, две погребални маски и скелети на други двама мъже и бременна жена.

Тайнственото разположение и съдържание на гробницата може да хвърли светлина върху слабо познатата култура моче от северната част на страната. Тези индианците са живели между 100 и 800 г. сл. Хр. и са познати главно от стъпаловидните пирамиди, пълните с украшения гробове и напреднали грънчарство и изкуства. Намерен на около 750 км на север от Лима, гробът е в основата на Уака ел Пуебло - стъпаловидна пирамида от тухли и кал. Господарят на Укупе - както местните наричат погребания цар на моче, е бил на около 30 г., когато се е простил с живота. Тялото му е покрито с туника и ивици от позлатени листове, а лицето - с две погребални маски. Има също така огърлица и други украшения. Владетелят е бил погребан върху друг мъж. До него пък се намирал скелетът на мъж, положен върху бременна жена. „Не знаем каква е връзката между лидера и другите мъже. Тази жена пък може да е била негова наложница или съпруга" -добавя Бургет. Археолозите не са намерили доказателства за някакъв вид жертвоприношение. Въглеродният анализ на костите и други предмети от стаята са позволили телата да бъдат датирани в периода 340-540 г. Почти всичко, с което е облечен владетелят, е било направено от обработено злато. "Този човек е светил като слънце. В буквален смисъл той е царят на бижутата" - удивява се Бургет.

Стилът на погребението от Уака ел Пуебло наподобява силно на този от Сипан - на около 40 км разстояние. Според Бургет обаче археолози никога не са разкопавали подобен обект. „Тази находка е изключително важна, защото това е първия път, в който намираме човек извън Сипан, който е като владетелите от това място".

Приликите между гробницата на Господаря на Укупе и тези от Сипан може да оспори дълго поддържаната теория, че северните индианци от племето моче са били независими. „Идеята, че те са били организирани в градове държави, вероятно няма да се чуе отново" - допълва археологът. Джефри Куилтър - директор на Музея по археология и етнология Peabody към Харвардския университет не се изказва чак толкова гръмко като своя колега. Според него откритията на местен владетел са част от по-голяма културна система, но това не значи, че не са били независими.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Перу      Потърси и резервирай online самолетен полет до Перу      Екскурзии и почивки в Перу, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp