sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Уелингтън, Нова Зеландия Forecast
 
sp
Любопитен факт за Нова Зеландия

Флаг Нова Зеландия    Нова Зеландия

  Камъните Моераки - природното чудо на Нова Зеландия
  Публикуван от tot11t0 на 28 март 2011 г.
  Този запис е прочетен 473 пъти, рейтинг: 4.75

    Каменните сфери Моераки са пръснати из плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. В близост до градовете Моераки и Хампдън това чудо се е превърнало в туристическа атракция и привлича туристи от цял свят. Тези причудливи форми са още едно доказателство за множеството природни феномени които имаме на Земята.

Структурата им е седиментен камък, образуван в продължение на милиони години чрез наслояване на различни минерали върху останки от черупки на изкопаеми, кости и парчета дърво. Тези камъни са обект на изследване от учени, които съвсем ясно са установили наличието на перфектно запазени скелети от костенурки, някои изчезнали видове като плезиозаври и морски червеи. Размера им е различен, като някои достигат до над 3 метра в диаметър и имат визията на черупка на костенурка. Това е така, защото по тях има пукнатини, които са запълнени с жълт калцит.

Името им в превод от езика на маорите означава "сънливо небе". Според тяхна легенда камъните произлизат от първите им предци, който пристигат по тези земи с голямо кану на име Araiteuru. За съжаление то е потопено от три големи вълни в близост до Матакаеа. Оцелелите хора се превърнали в планина разположена наблизо, а останките от кануто - в камъните Моераки.

Тези големи, сферични, извънземни и доста изумителни камъни представляват гледка, която би приковала вниманието на всеки запален любител на природата.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Нова Зеландия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Нова Зеландия      Екскурзии и почивки в Нова Зеландия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp