sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Мексико, Мексико Forecast
 
sp
Любопитен факт за Мексико

Флаг Мексико    Мексико

  В Мексико откриха най-дългата подземна река в света
  Публикуван от nansi_g на 27 ноември 2010 г.
  Този запис е прочетен 307 пъти, рейтинг: 3.50

    Водният път с дължина най-малко 154 км., свързвал 2 пещерни комплекса в района на карибския курорт Плайа дел Кармен

Група чуждестранни гмуркачи-спелеолози откриха по време на гмуркания в пещери на п-ов Юкатан подземна река, която е вероятно най-голямата, открита в света досега, предава агенция Reuters. Реката, свързваща 2 пещерни комплекса, е с дължина най-малко 154 км.

Дайверите открили подземния път в района на карибския морски курорт Плайа дел Кармен (Playa del Carmen). Те все още не са решили как да го кръстят, но смятат, че той може да е свързан с още 2 системи пещерни галерии, което би увеличило дължината му с още над 200 км. До момента, за най-дълги в света се смятаха съответно подземните реки Сон Треч (Son Trach) във Виетнам, с дължина 11,2 км., и Сен Пол (St. Paul) на филипинския о-в Палаван, с дължина 8 км.

В района, в който е открита подземната река, са разположени популярните курорти Канкун и Козумел, и останките на архитектурните комплекси на маите Чичен Итца и Тулум. Почвата е разположена върху шуплеста варовикова основа, през която преминават множество дълбоки пещерни кладенци с множество разклоняващи се подводни галерии, които въодушевяват гмуркачите от десетилетия. Местната агенция по туризма уточнява, че само през миналата година, в пещерите в района на Плайа дел Кармен са се спускали 24 000 гмуркачи.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мексико      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мексико      Екскурзии и почивки в Мексико, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp