sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Мароко

Флаг Мароко    Мароко

  В Мароко откриха най-древната бижутерия на света
  Публикуван от yonyo на 15 май 2011 г.
  Този запис е прочетен 327 пъти, рейтинг: 1.00

    Според резултатите от изследването находката е на възраст около 82 хиляди години.

Група учени от Оксфордския университет, ръководени от Абделджалил Бузугар (Abdeljalil Bouzouggar), откриха най-древните украшения. Те се състоят от изкуствено перфорирани мъниста от раковините Nassarius, съобщи Physorg.com. Според резултатите от изследването находката е на възраст около 82 хиляди години.

По време на разкопките в източната част на Мароко са открити дванадесет древни мъниста. Те се пробити в центъра, а характера и разположението на отворите показват, че някога те са били нанизани и използвани като украшение.

Специалистите подчертават, че откритите мъниста със сигурност могат да бъдат наречени най-древните надеждно датирани предмети с чисто символично значение т.е. те нямат никакво практическо приложение.

Трябва да се отбележи, че подобни предмети учените намираха и по-рано. Например, в Европа бяха открити аналогични предмети, но с 40 хиляди години по-млади. Открити бяха също и украшения от раковини в Южна Африка на възраст 75 хиляди години.

Украшенията, коментират археолозите, свидетелстват за образно и абстрактно мислене и начало на самоидентификацията на древните хора. Поради това откритите мъниста са важен еволюционен признак, позволяващ да се говори за началото на формирането на съвременния човек.

http://www.factor-news.net/index_.php?cm=8&id=11262

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мароко      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мароко      Екскурзии и почивки в Мароко, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp