sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Мароко

Флаг Мароко    Мароко

  Мароканците са специалисти в обработването и боядисването на кожи
  Публикуван от gogi99 на 13 май 2011 г.
  Този запис е прочетен 314 пъти, рейтинг: 1.00

   Мароканците са особено умели при обработването и боядисването на кожи. Казват, че технологията за обработване на материала и неговото багрене идва е създадена в Мароко и идва пренесена в Турция.
Кожите се нареждат на купчини от по 36, разделят се на по 6 по-малки купа, прегъват се по средата на дължина и се киснат в негасена вар. След това се изплакват добре с чиста вода, сушат се на сянка. Козината омеква много и лесно може да се почисти. След махането й, кожата се накисва отново във ваната с вар и престоява там от 2 до 3 седмици. Следва плакнене с вода, сушене, импрегнирането й се получава след накисване в разтвор на вода и животинска тор. След това се кисне във вана с чиста вода – за 12 часа. Следва измиване с течаща вода. Накрая – киснене в разтвор от трици.
Кожата вече е гъвката и мека.Следва покриването с дебел пласт морска сол. Това е сложен процес за самите хора, които работят – трябва така да местят кожите и да ги навиват, че да ги покрият със солта изцяло – лице и опаки. Последният елемент от този етап е измиването на кожата с разтвор, получен от сушени фурми и вода. Това става в медна вана. След като изсъхнат, се потапят в каша от стипца, за да могат да поемат боята веднага.
Основните цветове са червено и жълто.
Ето как се приготвя червената боя- количество за 36 кожи
килограми
Червена боя от насекомо – не знам името как е, не мога да намеря, ето линк
http://en.wikipedia.org/wiki/Cochineal 130
Шафран 45
Растението гарциния 15
Арабска гума 10
Бяла стипца - 10
Нар 10
Лимонов сок - 2
Вода 120
Стипцата се прибавя постепенно към другите съставки, които се смесват в меден контейнер и врат в продължение на 2 часа, за да изври 1/10 от водата. Кожите се взимат и се потапят във водата, докато попият боята равномерно. Последно се изплакват в наша – смес от вода, сумак и индийско орехче. След това се търкат с гъба, потопена в чиста вода и се сушат на рамка на слънце – за около 1 час. Следва отмиване в течаща вода – река и затискане с тежести – за да се отцеди водата напълно. Сушат се в суха и топла стая. Червената кожа преминава през още един процес – полиране. Това се получава с дървени преси – така се премахват и последните най-фини частички от индийско орехче и сумак. Жълтият цвят се приготвя по същия начин – но вместо насекомото, се добавят тип плодчета /като боровинки/, оцветени в жълто.      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мароко      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мароко      Екскурзии и почивки в Мароко, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp