sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Мароко

Флаг Мароко    Мароко

  Мароко
  Публикуван от tot11t0 на 09 май 2011 г.
  Този запис е прочетен 259 пъти, рейтинг: 1.00

    Мароко граничи с Алжир на изток и югоизток, макар че границата между двете страни е затворена от 1994 насам. На запад страната има широк излаз на Атлантически океан. На север има излаз на Средиземно море и Гибралтарския проток, част от който контролира. На средиземноморското крайбрежие на страната са разположени испанските територии Сеута, Мелиля, Пеньон де Велес де ла Гомера, Алхусемас и Чафарински острови.

Кралство Мароко е държава в Северозападна Африка. Покрай Атлантическия океан има дълга крайбрежна ивица, която през Гибралтарския проток достига до Средиземно море. На изток граничи с Алжир, на юг със Западна Сахара и Мавритания, а на север и запад с Атлантическия океан. На север граничи по суша с испанските анклави Сеута и Мелила.Най-високият им връх е висок 4165м.

Най-ранната засвидетелствана цивилизация на територията на днешно Мароко е т.нар. Капсийска култура, съществувала около 8000 г. пр. Хр. (преди 10 000 години). Тогава Магреб далеч не е бил толкова сух, колкото е днес, и климатът е бил благоприятен за развитието на човешките дейности. През 12 век пр. Хр. в Мароко проникват финикийците и създават пристанища, които да снабдяват финикийските градове със сол и руда. По това време берберите вече са се установили в по-голямата част от Северна Африка. Доста след първите финикийски търговски Картаген установява добри търговски отношения с берберите. До 2 век пр. Хр. се образуват няколко берберски царства, които обаче остават в сянката на Картаген или Римската империя, често бивайки техни сателити. През 40 г. сл. Хр. римляните анексират по-голямата част oт територията на днешно Мароко и формират провинцията Тингитанска Мавритания. Стотина години по-късно прониква християнството, а малко след него — юдаизма.

През 5 век сл. Хр. отслабналата Римска империя губи контрол върху провинцията. Следват нападения на вандали, вестготи и византийци. През 7 век пристигат арабите, а заедно с тях и исляма. В следващите векове се формират няколко големи и мощни ислямски държави, като Бергуата (744-1058), Царство Фес и Република Бу Регрег, но част от тях попадат под контрола на Омаядския и Абасидския халифати. Алауитската династия, която днес управлява Мароко, идва на власт през 1666 година.

Мароко не успява да избегне колонизацията и става протекторат на Франция през 1912, а части от днешната държава са под протекцията на Испания. Мароко получава независимост през 1956 година.

Сългласно конституцията от 1996г. Мароко е конституционна монархия. Начело на дъжавата е краля.Преди 1996г. има друга конституция която е почти същата.Крале на Мароко от 1956г. са Мохамед Пети ,синът му Хасан Втори и Мохамед Шести от 30 .7.1999г. Изпълнителната власт е на Правителството назначавано от Краля. Има и парламент с две камари.

Мароко е разделено на 16 региона, които са подразделени на общо 62 префектури и провинции.

Регионите са:

Шауя - Уардига
Дукала - Абда
Фес - Булман
Гарб - Шрарда - Бени Хсен
Голяма Казабланка
Гелмин - Ес Семара
Лааюн - Буждур - Сакиа Ел-Хамра
Маракеш - Тенсифт - Ел-Ауз
Мекнес - Тафилалет
Източен регион
Уед Ед-Дахаб - Лагуира
Рабат - Сале - Замур - Заер
Сус - Масса - Драа
Тадла - Азилал
Танжер - Тетуан
Таза - Ал-Хосейма - Таунат


Мароко има относително свободна пазарна икономика, в която по-голямата част от собствеността е частна, но и значителна част от стратегическите сектори е собственост на държавата. Селското стопанство е в процес на възстановяване след период на упадък през 1990-те години. През 2009 то претърпява ръст от 20%. Ръстът на БВП през последните години е средно 5%.Моща на икономиката идва през 60те-70те години когато Мароко става член на Движението за деколонизация под влияние на социалистическите Държави.Заедно стова инвестициите от западните държави се развиват отлично.Основни инвеститори които изг раждат Мароко през 70те-80те и 90-те години са Франция ,Съветския Съюз до 1991г.и малка част Испания.Друг инвеститор са арабските държави като Обединените Арабски Емирства . До 1989г.основни икономически партньори са и Социалистическите държави от Европа. Най много инвестиции дават СССР,България и Полша на които кралството изнася главно фосфатна руда и сътрудничи в земеделието , но и изграждането на предприятия и предоствянето на технически специалисти от социалистическите държави в Мароко.Благодарение на сътрудничеството със Социалистическите държави Мароко успява да избегне зависимостта си от западните държави и през 90те години много руски бизнсес компании наследяват съветското влияние в Кралството.През годините до 2003г. Мароко подкрепя Ирак .Благодарение на това конта ктите му със Саддам Хюсеин са големи,но от 1975 г. страната вече привлича и за икономически инвестиции държави като САЩ и западна Европа .Това както и френската и руската подкрепа позволяват на страната да бъде един от основните търговски центрове със свободен търговки стокообмен Както на Запад така и на Изток.Войната в Ирак през 2003г не пречи на Мароко да провежда свободна иконимическа линия и до сега.Въпреки че Мароко подкрепя арабската позиция на останалите арабски страни по палестинския, иракския и други проблеми контактите със мощните икономически държави се реализират без проблеми.Мароко е кандидат за втори(след ОАЕ)световн търговски център на Арабските държави,развит е Туризмът и услугите .Очакванията са че световната икономическа криза няма да се отрази драстично на кралството.


Днес в Мароко преобладават арабите, но страната в миналото е населена с бербери, които представляват около 40% от жителите. Част от населението на юг е чернокожо; робството дълго време е съществувало в областите на оазисите. Има голяма еврейска общност, пуснала корени преди 2000 год., която масово емигрира към Израел и Франция при независимостта на Мароко.http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://www.smh.com.au/ffximage/2005/01/24/mohammediv_wideweb__430x312.jpg&imgrefurl=http://lelalayali.blogspot.com/2010/01/blog-post_15.html&usg

      Добави във Facebook

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мароко      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мароко      Екскурзии и почивки в Мароко, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp