sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
Традиции
Рецепта от Испания
 
sp
Любопитен факт за Кения

Флаг Кения    Кения

  В Кения откриха нов вид плюеща кобра
  Публикуван от yonyo на 28 март 2011 г.
  Този запис е прочетен 249 пъти, рейтинг: 3.50

    Това е най-големият вид плюеща кобра на Земята, който съдържа в себе си отрова достатъчна да убие 20 човека
Naja Ashei е най-големият вид плюеща кобра на Земята, който съдържа в себе си отрова достатъчна да убие 20 човека с едно захапване.

Биолозите Болфганг Вюстер (Wolfgang Wuster) от Бангорския университет и Доналд Брадли (Donald Bradley) от Фондацията за биологично разнообразие на Африка откриха в Кения нов вид плюеща кобра, съобщава PhysOrg.

Змията е открита от изследователите в националния парк Ватаму (Watamu), намиращ се на крайбрежието на Кения. Именно служители на парка за първи път обърнали внимание, че голямата кафява кобра, вероятно представлява отделен вид.

Голямата кафява плюеща кобра е наречена Naja Ashei, в чест на основателя на националния парк Ватаму - Джеймс Ейша, който почина през 2004 г. Новият вид кобра достига до 2,74 метра дължина. Екземпляри от Naja Ashei са намирани често, но учените погрешно са предполагали, че това е вариация на известния вид черни плюещи кобри.

Сега обаче биолозите определиха, че Naja Ashei се отнася към нов вид плюеща кобра, като това са и най-големите плюещи кобри в света.

Специалистите отбелязват, че за едно доене голямата кафява кобра доставя до 6,2 милилитра отрова (около 7,1 грама), което е един от най-големите показатели сред всички змии на Земята. В себе си Naja Ashei съдържа отрова достатъчна да убие 20 човека с едно захапване.

Голямата кафява плюеща кобра освен Кения обитава Уганда, Етиопия и Сомалия. Според представител на Международната организация за съхранение на дивата природа в Африка, за момента видът Naja Ashei не е заплашен от изчезване. Икономическото развитие на района на обитаване на тези кобри (крайбрежието на Кения) обаче може да повлияе негативно върху числеността им.

http://www.factor-news.net/index_.php?cm=4&id=13513

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Кения      Потърси и резервирай online самолетен полет до Кения      Екскурзии и почивки в Кения, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp