sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Токио, Япония Forecast
 
sp
Любопитен факт за Япония

Флаг Япония    Япония

  Японката дава път на мъжа
  Публикуван от preciosa на 31 октомври 2010 г.
  Този запис е прочетен 320 пъти, рейтинг: 1.00

    Японката не смята, че я обиждат, ако делови мъже я избутат в ъгълчето на асансьора. Тя дава път на мъжа. Според неписаните норми на поведение, открай време на нея и е отредено полагаемото се място.

Съчинен през XVII век, сборника „Наставление за жените" съдържа задължителни правила за поведението на жените, които се спазват и до днес.

„Жената трябва да гледа на мъжа си, сякаш той е самото небе" - пише в канонника. „Тя никога не трябва да се уморява да мисли как по-добре да се подчинява на мъжа, не трябва да мисли за него с неодобрение или лекомислено..." - се казва в текста. Основната и грижа е да отгледа синове и да се грижи за мъжа. Дъщерите се моделират другояче.

Сега родителите не слагат вече момиченцата си да спят изпънати на гръб с вързани крака, за да се научат още от малки на скромна поза дори на сън. Тинейджърки просто понякога не нощуват в къщи. Жената не ситни смирено зад мъжа си, а обикаля редом до него цял свят.

Кимоното на улицата е рядкост

Изяществото и красотата на неповторимите дизайни на прочутите „нагасоде" (церемониалното кимоно) се виждат на празник или по време на ритуал.Япония отдавна не е вече страната само на суровата риба и „групата" не е единственото място за личностна изява...

Бутиците на дръзката Ханае Мори са по върховете на модата в света. Всемогъщата Тадако Дои респектира мъжкото мнозинство в долната камара на парламента. Жени пробиват трайно в елитарните и професионалните слоеве. Все повече от тях съчетават кариерата с дома и нарушават правилото да работят до раждането на деца и след отглеждането им.

В строгото разграничаване на „учи-сото" (вътре-вън) мъжът си остава Господарят извън дома, а жената всесилна в дома. Може би днес Япония е единственото място в света, където съпругата държи и се разпорежда с цялата заплата на мъжа си и сутрин тя му дава джобни пари за деня.

Японската конституция от 1946 година за пръв път провъзгласява равни права за жените и мъжете. Но в японския контекст жените днес смятат, че става дума за равни възможности - а така в действителност те са по-свободни от мъжете, обвързани доживотно с компанията си. Според много социологически проучвания сега в Япония могат да се открият много повече дръзки и свободомислещи жени, отколкото мъже.

И вместо прословутото правило - „Път на мъжете" сега пробива „Път на жените". А жените набиращи все повече самочувствие в съвременните японски реалности, често казват: - „Да си жена в този мъжки свят". Това ги устройва напълно.

От раждането си японката е възпитавана да бъди и да се държи като жена. В японския език има характерен начин за изразяване на жените с особена мекота. Той се различава от изразите на мъжете. Основната и неоспорима роля на жената остава да държи дома и семейството, да възпитава децата. Женствеността както винаги във времето се крие в линията на врата и, като единствен остава оголен след нареждане на плата на кимоното. В много световни класации японките са първи в света - вероятно заради женствеността, която не дръзват да загубят.

http://www.journey.bg/guide/guide.php?guide=4101&&country=40>ype=5&page=

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Япония      Потърси и резервирай online самолетен полет до Япония      Екскурзии и почивки в Япония, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp