sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
Традиции
Рецепта от Китай
 
sp
Любопитен факт за Италия

Флаг Италия    Италия

  10 мита за римляните
  Публикуван от nansi_g на 01 юни 2011 г.
  Този запис е прочетен 517 пъти, рейтинг: 4.00

    На много хора представите за Древен Рим се ограничават само от фактите във филмите, излъчвани по телевизията. За съжаление филми като "Гладиаторът", "Спартак" или "Бараба" не отразяват точно живота в Рим и на арената. Като се има предвид фактът, че Римската империя е съществувала толкова дълго, не е чудно, че всеки един от нас има най-малко една или две заблуди по отношение на империята и нейните поданици.

Поради тази причина е съставен и следният списък, който дава обяснение за някои от заблудите, свързани с обществото на Древен Рим.

1. Императорското решение: Вдигането на палеца нагоре или надолу
Противно на общоприетото схващане е твърдението, че императорът не дава знак с палец нагоре или надолу, за да даде сигнал на гладиатора да убие или не своя враг. Императорът трябва да протегне разперена ръка, което ще означава за гладиатора: „пожали живота му“или свита, което е равносилно на: „убий го“.
Ако гладиаторът убие противника си, преди императорът да даде разрешението си, тогава ще бъде съден за убийство, тъй като само императорът е имал право да осъди един мъж на смърт.

2. Ация
HBO/BBC излъчваха в ефир отлични филмови сериали, наречени „Рим“, които разказваха за Римската империя. В тях за съжаление е оклеветено доброто име на една от главните героини – Ация (майката на Октавиан Август и племенница на Юлий Цезар). Тя е представена като безнравствена, егоцентрична и манипулативна интригантка, която е любовница на Марк Антоний. Всъщност Ация е била жена с висок морал, която била ценена и уважавана от цялата римска общественост. Известният римски политик и историк Публий Корнелий Тацит пише за нея: „В нейно присъствие може да се изрече всяка дума, без това да е считано за престъпление. Деликатно и съобразено с религията, тя успява да се справя с регулирането както на важните задачи, така увеселителните игри.“

3. Какво е всъщност вомиториум?
Мит, който продължава да съществува и до днес е, че римляните са се хранили обилно и след всяко угощение са посещавали стая, наречена вомиториум, където са повръщали изконсумираната храна, за да освободят място за други вкусни изкушения. Но това е мит! Вомиториумът всъщност представлява порти, които са давали възможност на хората да се придвижват по-бързо от и до местата си в амфитеатъра. Настаняването на хората по този начин ставало за минути.

4. Римляните говорели на латински?
Макар да е вярно, че римляните са говорили форма на латинския, известен като простонароден латински език, то той е бил доста различен от класическия латински, на който си мислим, че говорят. Простонародният латински е езикът, от който произлизат езиците от романската езикова група. Класическият латински се е използвал само като официален език. Населението на източната Римска империя е говорило изцяло на гръцки език, а от 4-ти век гръцкият заместил латинския като официален език.

5. Бедните плебеи
В днешно време смисълът, който влагаме в думата „плебеи“, се отнася до нисшите класи и бедните прослойки на населението, но в Рим плебеите са били просто част от обществото, които са били в опозиция на патрициите, принадлежащи на аристократичното общество. Плебеите често са много богати хора, но богатството не променя тяхната класа.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Италия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Италия      Екскурзии и почивки в Италия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp