sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Италия

Флаг Италия    Италия

  10 мита за римляните
  Публикуван от nansi_g на 01 юни 2011 г.
  Този запис е прочетен 523 пъти, рейтинг: 4.00

    На много хора представите за Древен Рим се ограничават само от фактите във филмите, излъчвани по телевизията. За съжаление филми като "Гладиаторът", "Спартак" или "Бараба" не отразяват точно живота в Рим и на арената. Като се има предвид фактът, че Римската империя е съществувала толкова дълго, не е чудно, че всеки един от нас има най-малко една или две заблуди по отношение на империята и нейните поданици.

Поради тази причина е съставен и следният списък, който дава обяснение за някои от заблудите, свързани с обществото на Древен Рим.

1. Императорското решение: Вдигането на палеца нагоре или надолу
Противно на общоприетото схващане е твърдението, че императорът не дава знак с палец нагоре или надолу, за да даде сигнал на гладиатора да убие или не своя враг. Императорът трябва да протегне разперена ръка, което ще означава за гладиатора: „пожали живота му“или свита, което е равносилно на: „убий го“.
Ако гладиаторът убие противника си, преди императорът да даде разрешението си, тогава ще бъде съден за убийство, тъй като само императорът е имал право да осъди един мъж на смърт.

2. Ация
HBO/BBC излъчваха в ефир отлични филмови сериали, наречени „Рим“, които разказваха за Римската империя. В тях за съжаление е оклеветено доброто име на една от главните героини – Ация (майката на Октавиан Август и племенница на Юлий Цезар). Тя е представена като безнравствена, егоцентрична и манипулативна интригантка, която е любовница на Марк Антоний. Всъщност Ация е била жена с висок морал, която била ценена и уважавана от цялата римска общественост. Известният римски политик и историк Публий Корнелий Тацит пише за нея: „В нейно присъствие може да се изрече всяка дума, без това да е считано за престъпление. Деликатно и съобразено с религията, тя успява да се справя с регулирането както на важните задачи, така увеселителните игри.“

3. Какво е всъщност вомиториум?
Мит, който продължава да съществува и до днес е, че римляните са се хранили обилно и след всяко угощение са посещавали стая, наречена вомиториум, където са повръщали изконсумираната храна, за да освободят място за други вкусни изкушения. Но това е мит! Вомиториумът всъщност представлява порти, които са давали възможност на хората да се придвижват по-бързо от и до местата си в амфитеатъра. Настаняването на хората по този начин ставало за минути.

4. Римляните говорели на латински?
Макар да е вярно, че римляните са говорили форма на латинския, известен като простонароден латински език, то той е бил доста различен от класическия латински, на който си мислим, че говорят. Простонародният латински е езикът, от който произлизат езиците от романската езикова група. Класическият латински се е използвал само като официален език. Населението на източната Римска империя е говорило изцяло на гръцки език, а от 4-ти век гръцкият заместил латинския като официален език.

5. Бедните плебеи
В днешно време смисълът, който влагаме в думата „плебеи“, се отнася до нисшите класи и бедните прослойки на населението, но в Рим плебеите са били просто част от обществото, които са били в опозиция на патрициите, принадлежащи на аристократичното общество. Плебеите често са много богати хора, но богатството не променя тяхната класа.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Италия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Италия      Екскурзии и почивки в Италия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp