sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Италия

Флаг Италия    Италия

  Ватиканът – място за гадания или световен център на католицизма
  Публикуван от nansi_g на 01 юни 2011 г.
  Този запис е прочетен 308 пъти, рейтинг: 1.00

    Ватиканът се намира на територията на Рим и е най-малкият град-държава в света, който е напълно независим от Италия. Името си държавата получава от хълма „Мом Ватиканус“ (лат. Място за гадания). Населението на Ватикана е по-малко от хиляда души, а общата територия на държавата е 0,44 кв. км.

В античността територията на Ватикана е била незаселена, тъй като в Древния Рим това място се е смятало за свещено. През 326 г., след приемането на християнството, върху предполагаемата гробница на свети Петър е издигната Константиновата базилика и оттогава това място започва да се заселва.

Образувалата се в средата на VІІІ век Папска държава обхваща голяма част от Апенинския полуостров, но през 1870 г. е ликвидирана от Италианското кралство. В съвременния си вид Ватиканът възниква през 1929 г. на базата на сключените с правителството на Мусолини Латерански споразумения. Градът-държава има нетърговска планова икономика, като източник на приходи са преди всичко пожертвуванията на католиците по цял свят.

Ватиканът привлича множество вярващи, а също така и туристи, тъй като на територията му се намират голям брой исторически паметници и музеи. Една от главните забележителности е базиликата св. Петър, построена през ХV-ХVІІ в. Тя е световен център на католицизма, а в строителството й са участвали Браманте, Микеланджело и Бернини. Друга знаменита сграда е Ватиканският или Папският дворец - този комплекс се състои от над 1000 помещения, няколко храма и музеи, както и известната папска библиотека.

Най-знаменитият храм в двореца е Сикстинската капела с великолепните фрески, дело на Микеланджело, а италианският художник от епохата на Възраждането Рафаело е оформил папските апартаменти, известни още като „стаите на Рафаело“. Сред музеите и галериите на Ватикана особено се открояват Музеят за египетско изкуство, Музеят за етруско изкуство, Музеят Пио Клементино, притежаващ великолепна колекция, Музеят Киарамонти и Ватиканската пинакотека с голяма колекция от картини на италиански майстори


      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Италия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Италия      Екскурзии и почивки в Италия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp