sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Италия

Флаг Италия    Италия

  Карнавалът
  Публикуван от nansi_g на 01 юни 2011 г.
  Този запис е прочетен 227 пъти, рейтинг: 1.00

    Средновековният град Иврея, намиращ се в близост до Торино, оживява истински през февруари, когато започва и карнавалът "Битката с портокали" (La battaglia delle arance) , който възникнал като възпоминание за времето, когато жителите на градчето се опълчили срещу тиранина, който го управлявал през Средновековието.

По време на карнавала улиците на града се изпълват с аромата на портокали и по това време там могат да бъдат опитани някои от местните специалитети и прочути вина.


Смята се, че това е единственият фестивал в света, който разказва истинска история и който си има собствен сценарий, а не просто карнавални герои. Всъщност, той е микс от реалност и измислица. Историята започва в Средновековието, когато на власт е тиранин на име Райнери ди Биандрате. През 1194 г. хората въстават срещу деспотичния му режим и разрушават двореца му. По-късно управник на града става друг тиранин и свободолюбивите граждани на Иврея отново възнегодуват. Всяка година по време на Карнавала се възпроизвеждат събитията от тези размирни дни. Тези, които хвърлят портокали от двуколките играят ролята на стражата на тираните, а тези, които ги замерят от улицата, са бунтуващите се граждани на Иврея.


Историята започва с това, че Райнери решава, че има правото да спи с всяка младоженка при първата й брачна нощ. Според легендата, красивата Виолета, дъщеря на местен мелничар, отказала да се подчини на Райнери, промушила го с кинжал и след това показала главата на мъртвия тиранин на хората, които се били насъбрали пред вратите на двореца. Тя е известна в Иврея като Мугная ( Mugnaia) и е главната героиня на карнавала на "Битката с портокали".

А защо портокали?

Първоначално хората хвърляли бобови зърна. Някъде около 19 век момичетата започнали да хвърлят портокали по момчетата, които харесвали. И ако момчетата също ги харесвали, хвърляли портокала в обратна посока. Сега това се прави между управниците на града и местните отбори.Отделните квартали на Иврея празнували карнавала по отделно и понякога нещата ставали от играчка плачка, тъй като се преминавало и към по-агресивни сблъсъци. Когато Наполеон поема контрола над тази част от Италия през 1808, той издава указ, че ще има само един карнавал и организаторите трябва да носят униформи като тези на войниците от армията на Наполеон. Френското влияние присъства и в днешното карнавално шествие - ако искате да не ви замерят с портокали и сте в Иврея по време на карнавала, трябва да носите червена шапка подобна на тази на френските революционери.

арнавалът започва през януари, а в разгара си е в началото на февруари. Процесия с факли започва от сградата на общината с Мугная и хората, които замерят с портокали. Скоро след това започва и истинската битка по площадите на града. Най-големите битки стават на 2-и, 3-ти и 4-ти февруари, а финалът е на 5-ти февруари.


      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Италия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Италия      Екскурзии и почивки в Италия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp