sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
Видео
Видео от
 
sp
Любопитен факт за Египет

Флаг Египет    Египет

  Таблата била любимо развлечение на египетските владетели!
  Публикуван от nansi_g на 13 април 2011 г.
  Този запис е прочетен 141 пъти, рейтинг: 1.00

    В Египет прототипът на днешната табла се наричал “сенет” или “сенат”. Самата игра била любимо развлечение на египетските владетели, а правилата съвсем не били трудни – трийсет квадратчета били разделени на три редици по десет и двамата съперници трябвало да придвижват фигурките си към квадрати с имена като “Красивата къща”, “Корабът на бога-слънце”, “Къщата на възкресението”.

Който пръв достигнел съответните квадрати, бил обявяван за победител. По пътя, при определени условия, той можел да връща противниковите фигурки назад. Хвърляне на зара в буквалния смисъл нямало, защото той още не бил измислен, затова броят на ходовете се определял от сноп пръчици и от това накъде сочели краищата им при падане на земята.

Хилядолетия по-късно в Древен Рим се появила играта “лудус дуодецим скриптрум” (в превод “играта на дванайсетте реда”), която по някое време се видоизменила в европейската версия на таблата.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Египет      Потърси и резервирай online самолетен полет до Египет      Екскурзии и почивки в Египет, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp