sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Египет

Флаг Египет    Египет

  Археолози откриха в Египет най-древната зала за боулинг
  Публикуван от nansi_g на 12 април 2011 г.
  Този запис е прочетен 136 пъти, рейтинг: 1.00

    Италиански археолози откриха в Египет най-древната зала за боулинг, съобщи РИА "Новости", като се позова на местни средства за информация.

Удивителната находка е направена по време на разкопки на древно поселение от епохата на династията на Птолемеите (323-30 г. пр. Хр.) в района Кум Мада на губернаторството (мухафаза) Фаюм, разположен на около 90 км. южно от Кайро.

В просторно помещение, чийто под е облицован с плочи от варовик, учените открили пътечка с височина 20 см, която стига до вдлъбнатина във формата на квадрат със страни от по 12 см. До нея са намерени две тежки каменни топки.

Изследвайки конструкцията, учените са стигнали до извода, че тя е уникална за древния свят и няма аналог. Според археолозите съоръжението в Кум Мада е първият опит да бъде създадена игра, която прилича на съвременния боулинг. Древната зала за игра на боулинг се е намирала в дом в жилищен район, построен през епохата на Птолемеите.

В жилището археолозите са открили също папируси, глинени съдове и предмети от мед. Специалистите вече описват находката, която ще бъде предадена на Министерството на културата на Египет. След като приключат разкопките, районът Кум Мада може да бъде включен в туристическата карта на Египет като нова, поредна забележителност на страната. БТА

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Египет      Потърси и резервирай online самолетен полет до Египет      Екскурзии и почивки в Египет, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp