sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Египет

Флаг Египет    Египет

  Колоната на Помпей
  Публикуван от tot11t0 на 11 април 2011 г.
  Този запис е прочетен 257 пъти, рейтинг: 1.00

    Всички исторически паметници в Александрия са изчезнали, с изключение на един - Колоната на Помпей. Никой не знае защо се нарича така. Тя няма нищо общо с прочутия противник на Цезар, който преди да влезе в града, заповядал да убият Птолемей XIII.

Според една по-стара версия колоната е издигната от император Теодосий I в чест на "окончателната победа на християнството в Египет" през 391 г. Според по-новата теория, потвърдена от открития гръцки надпис на нейния пиедестал, тя била поставена от император Диоклетиан през 297 г., когато успял да потуши въстанието на египетския си противник Ахилес.

Колоната се издига на хълма над затвора в Сереметон, издялана е от асуански червен гранит и е висока, заедно с пиедестала и големия коринтски капител, 26,9 м. Първоначално тя била една от многото колони, които образували колонадата на Сереметона. Пиедесталът се състои от блокове, насъбрани от разрушените древноегипетски храмове. Пазят я три сфинкса, също от червен гранит. Произходът и възрастта им са неизвестни.

http://www.journey.bg

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Египет      Потърси и резервирай online самолетен полет до Египет      Екскурзии и почивки в Египет, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp