sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Египет

Флаг Египет    Египет

  Бумерангът е на възраст 10 000 години
  Публикуван от nansi_g на 13 април 2011 г.
  Този запис е прочетен 305 пъти, рейтинг: 1.00

    Специалистите твърдят, че бумерангът е бил използван в Австралия още преди повече от 10 000 години. Археологически находки обаче доказват, че и на други народи са били познати подобни “хвърчащи” предмети. Историците са открили в Холандия и Дания образци, датиращи отпреди няколко хиляди години. Така например, американските индианци от племената хопи и моски също използвали наподобяващи бумеранги предмети, които те наричали “заешки тояги”.

Факт е, че дори в гробницата на египетския фараон Тутанкамон е открит позлатен бумеранг, изработен от слонова кост. Според учените бумерангът е бил използван в миналото предимно като бойно оръжие и по-рядко като инструмент за лов, който се хвърлял след бягащи животни.

Американските индианци от племената хопи и моски използвали предмети, които наричали “заешки тояги”.
Този оригинален уред е подарен на съвременния свят от коренните жители на Австралия – аборигените. След като в края на XVIII в. на австралийския континент стъпил първият бял заселник, хиляди бумеранги заминали като експонати за много музейни сбирки по света.

Все още не е даден отговор на въпроса, защо бумерангът се връща точно там, откъдето е излетял. Специалистите са установили, че при полет върху бумеранга въздействат различни закони от термодинамиката, балистиката и гравитацията, които в съчетание придават на уреда свойства на летящ диск, лъкатушещ самолет, пумпал и перка на вертолет.

Бумерангът се изработва от благородни дървета като палисандър, гренадол и др., а така също и стъкловлакно или плексиглас. А най-новият материал за изработване на бумеранги, демонстриран от американска фирма, се казва алукобонд и представлява алуминиев продукт, в който е втъкана изкуствена нишка.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Египет      Потърси и резервирай online самолетен полет до Египет      Екскурзии и почивки в Египет, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp