sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Сърбия

Флаг Сърбия    Сърбия

  В Сърбия сглобиха последното Yugo
  Публикуван от nansi_g на 04 юли 2011 г.
  Този запис е прочетен 308 пъти, рейтинг: 1.00

    Сръбският автомобилен завод Zastava произведе последния екземпляр от легендарния модел Yugo – хечбекът, превърнал се в запазена марка на Югославия, който се произвежда от 1980 г., съобщи B-92. Автомобилът, построен на базата на Fiat 127 и с използвани агрегати на Fiat 128, бе изнасян за общо 74 държави в света.

За 28-годишната си производствена история, от няколкото модификации на Yugo са произведени общо 794 428 автомобила, над 100 000 от които са продадени в САЩ от 1984 до 1992 г., когато влизат в сила щатските икономически санкции срещу Югославия. Цената на базовия модел от около $ 4000, прави колата една от най-продаваните на американския пазар и символ за “некачествен и непрестижен автомобил” в САЩ.

Yugo се ползваше със стабилно търсене и в държавите от Източна Европа, като по пътищата на Сърбия, Хърватия, Черна гора и останалите бивши югорепублики все още могат да се видят хиляди Yugo. “Тези, които са купили Yugo наскоро или отдавна го карат, не трябва да се притесняват, защото ще продължим да произвеждаме всички резервни части и възли, необходими за ремонта им”, се посочва в изявлението на Zastava.

Правителството на Сърбия, която дълго време търси купувач на автомобилния завод Zastava, се опита на всяка цена да запази производството на евтиния и все още търсен в някои части на света автомобил. В края на октомври обаче, новият собственик на предприятието, концернът Fiat, който го закупи за 700 млн. евро, обяви, че ще спре производството на всички стари модели - 101, Yugo и Florida, съобщи B-92.

Веднага след това, изпълнителният директор на Zastava, Зоран Радойевич (Zoran Radojević) уточни, че е постъпило предложение производството на моделите Yugo-Florida да продължи в Конго, а резервни части на модела Zastava 128 ще се произвеждат и от компанията Nasco Automotive Co. в Египет, която е придобила 40% от производството на резервни части за Zastava. Северноафриканската държава е една от страните, в която старите модели на Zastava все още се радват на завидно търсене


      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Сърбия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Сърбия      Екскурзии и почивки в Сърбия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp