sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Любопитен факт за Сърбия

Флаг Сърбия    Сърбия

  Сърбите създали и... кирилицата
  Публикуван от nansi_g на 29 юни 2011 г.
  Този запис е прочетен 267 пъти, рейтинг: 1.00

    Повече от половината сърби смятат, че кирилицата произлиза от тяхната страна, сочат резултатите от анкета на Белградския център за граждански права. В проучването са взели участие 1086 пълнолетни сърби и 58% от тях са отговорили с гордост, че родината на кирилицата е държавата им. Традиционно кирилицата е приписвана на ученика на Кирил и Методий - Климент Охридски, а името й - в чест на Константин-Кирил Философ.

Сред другите „бисери” на анкетираните е отговорът на 39% от тях, че сърбите са населявали Балканите, откакто свят светува. 21% посочват електромашинния инженер и изобретател Никола Тесла за най-важната личност в световната история. 68% пък вярват, че сръбският народ има историческо превъзходство над другите балкански държави.

70% са сигурни, че Сърбия е водила само освободителни войни, а 51% са на мнение, че държавата им е била победител във всички войни през последните 200 години, пише БГНЕС. Една трета от анкетираните (32%) не са могли да отговорят на въпроса кога е основан първия сръбски университет, но са били убедени, че са изпреварили Запада за това. Резултатите от тази анкета навеждат психолозите на мнение, че националистическата интерпретация на историята надделява над научната и това не е добре за Сърбия.

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Сърбия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Сърбия      Екскурзии и почивки в Сърбия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp