sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Пекин, Beijing Forecast
 
sp
Любопитен факт за Китай

Флаг Китай    Китай

  Китайската стена е строена с ориз
  Публикуван от yonyo на 04 октомври 2010 г.
  Този запис е прочетен 538 пъти, рейтинг: 1.00

    Китайската стена е един от най-грандиозните проекти в цялата история на човечеството, който датира от 3 век пр.н.е. До момента беше загадка как се е запазил толкова дълго монументът, но наскоро група учени разкриха неговата тайна.

Всичко се крие в един от материалите, използвани в строежа, който е ориз. Оказало се, че на местата, където към разтвора за слепване на каменните блокове е добавяна оризова каша, спойките са изключително здрави и около тях никога не са пониквали треви и храсти.

По принцип, именно растенията развалят старинните постройки, защото техните корени са впиват в процепите и ги разширяват. Освен това, учените са установили, че сместа с оризова каша има изключително добри изолационни свойства и не позволява преминаването на вода.

Сама по себе си обаче оризовата каша не представлява нищо, а е ефективна само когато се смеси с гасена вар и то не самата каша, а елементите, които се намират във водата, в която се вари оризът. По този начин китайците хем хранели работниците, хем добивали безценния материал.

Причината учените да търсят тайната на здравината на Китайската стена е, че властите искат да я реставрират напълно, тъй като на някои места, където явно не е използван ориз, тя е в окаяно състояние. След откритието е взето решение при строителните работи да се използва именно смес от гасена вар и оризова каша.

http://travelblog.bg/Kitayskata-stena-e-stroena-s-oriz-id6772.html

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Китай      Потърси и резервирай online самолетен полет до Китай      Екскурзии и почивки в Китай, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp