sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Пекин, Beijing Forecast
 
sp
Любопитен факт за Китай

Флаг Китай    Китай

  Тиендзин
  Публикуван от tot11t0 на 04 октомври 2010 г.
  Този запис е прочетен 186 пъти, рейтинг: 1.00

    Tiānjīn Shì
Тиендзин

Административна единица Град на централно подчинение
Секретар на ККП Джан Личан
Кмет Дай Сянлун
Площ 11 920 км²
Население(2004) 10 240 000
Гъстота на населението 859 д/км²
Националности (2000) китайци - 97%
хуейци - 2%
манджури - 0,6%
Окръзи 18
Общини 240
ISO 3166-2 CN-34
Oфициална страница:
http://www.tj.gov.cn
Тиендзин (на китайски 天津; пинин: Tiānjīn, понякога изписван неправилно по руски образец като Тяндзин) е един от четирите градове-провинции в Китайската народна република. Като такъв, той има статут на провинция и е подчинен пряко на централното правителство. Градската агломерация на Тиендзин е третата най-голяма в Китай, след Шанхай и Пекин.

Град Тиендзин е разположен около реката Хайхъ. Неговите пристанища са отдалечени и се намират на брега на Бохайския залив. Тиендзинският муниципалитет граничи с провинция Хъбей на север, юг и запад, с Пекинския муниципалитет на северозапад и с Тихия океан (Бохайския залив) на изток.

Преди 1404 година, когато настоящото му име е дадено от император Йонлъ, Тяндзин се нарича Джъгу (Zhigu). Днешното му име буквално означава „Небесен брод”, като това произтича от обстоятелството, че императорът (Син на Небето) преминава през реката през мястото, където се намира градът, преди да завземе със сила престола от своя племенник.

Статутът на муниципалитет е даден на Тиендзин през 1927 година. Този статут се запазва и след превземането на града от армията на Китайската комунистическа партия на 15 януари 1949, като единственото изключение е периодът между 1958 и 1967, когато градът става част от провинция Хъбей и същевременно неин административен център.

През 1976 Таншанското земетресение, считано за най-смъртоносното в съвременната история с общо 240 хиляди жертви, убива почти 24 хиляди от жителите на града и причинява тежки материални щети.

След като Китай започва да се отваря към края на 70-те години на 20 век, Тиендзин търпи бърз икономически растеж, макар понастоящем да изостава в това отношение от Шанхай, Пекин и Гуанджоу.

Най-развитият и бързорастящ сектор на икономиката на Тиендзин е индустриалният, който съставлява 53,2% от нея. Водещи подотрасли са нефтохимическата и текстилната индустрия, автомобилостроенето, машиностроенето и металургията. На територията на муниципалитета има важни петролни залежи и солници.


Сред най-важните земеделски култури, отглеждани в Тиендзин, са пшеницата, оризът и царевицата, като обработваемите площи заемат 40% от територията на муниципалитета. Важен отрасъл в крайбрежните райони е риболовът.

Населението на Тиендзин към края на 2004 е 10,24 млн., от които 9,33 млн. са постоянни жители на муниципалитета. Сред тях, 5,56 млн. представляват градското население, а 3,76 млн. — селското. Мнозинството от жителите (97,3% към 2000 г.) са хански китайци; сред представените малцинства присъстват хуейци (1,75%), манджурци (0,57%), монголци (0,12%), корейци (0,11%) и други.

В градската част на Тиендзин широко разпространен е тиендзинският диалект. Въпреки близостта със столицата Пекин той се различава значително от пекинския диалект, върху който се основава официалният език на КНР.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B7%D0%B8%D0%BD

      Добави във Facebook

Изглед от ТиендзинИзглед от Тиендзин

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Китай      Потърси и резервирай online самолетен полет до Китай      Екскурзии и почивки в Китай, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp