sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Сантяго де Чиле, Чили Forecast
 
sp
Любопитен факт за Чили

Флаг Чили    Чили

  Чили строят най-големия телескоп в света
  Публикуван от nansi_g на 31 януари 2011 г.
  Този запис е прочетен 731 пъти, рейтинг: 4.00

    Европейската южна обсерватория ESO е избрала Чили за място на строителството на "Европейския изключително голям телескоп" (E-ELT), който ще стане най-големия в света телескоп. Строителството на телескопа ще започне в чилийската пустиня Атакама през 2011г. По план се предполага E-ELT да започне работа през 2018г. Стойността на строителството ще е около 90 млн. долара. Телескопа ще бъде установен на върха Cerro Armazones (3060 м), разположен в централната част на пустинята Атакама. Новия телескоп ще е на 130км от град Антофагаста и на 20 км от телескопа VLT.
Предполага се, че E-ELT ще работи в оптическия и инфрачервения диапазони. Диаметъра на главното огледало на E-ELT ще бъде 43 метра. Самото огледало ще бъде съставено от 984 шестоъгълни сегмента. Вторичното огледало ще е цяло с диаметър 6 м. Телескопа ще бъде снабден със система за адаптивна оптика.
Решението за избор на място на строителството е било прието от съвета на ESO, след няколко години сравнителни метеорологични изследвания, проведени в потенциално пригодните за строителство места. Сред факторите, отчетени при избора, обсерваторията отбелязва броя на ясните нощи в годината, влажността на въздуха, а също така стабилността на атмосферата. Освен това се е отчитала и стойността на строителните работи и възможност за научно взаимодействие с други подобни обекти.
В качеството си на други места за разполагане на телескопа са били разглеждани още три района в Чили и испанския остров Ла Палма , един от Канарските острови. В чилийската пустинния Атакама вече има построени три обекта на ESO, в това число "Много голям телескоп" (VLT) е обсерваторията в Паранал.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Чили      Потърси и резервирай online самолетен полет до Чили      Екскурзии и почивки в Чили, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp