sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Сантяго де Чиле, Чили Forecast
 
Снимка
Снимка от Судан
 
sp
Любопитен факт за Чили

Флаг Чили    Чили

  Почвата на Марс е аналогична с тази в чилийска пустиня
  Публикуван от nansi_g на 31 януари 2011 г.
  Този запис е прочетен 369 пъти, рейтинг: 1.00

    Специалисти на НАСА съобщиха, че грундът на Марс е сходен с пясъка в пустинята Атакама в Чили и че изненадващото откритие на токсичния понякога химикал перхлорат в почвата на Червената планета не изключва на нея да е съществувала форма на живот, съобщават световните информационни агенции, като цитират главния изследовател на мисията "Феникс" Питър Смит от Университета на Аризона в Тусон.

Космическата агенция на САЩ предупреди, че са нужни нови изследвания, за да се потвърди дали анализираната от "Феникс" проба съдържа перхлорат и да се изключи възможността замърсителят да е внесен от спускаемия апарат.

Дори да се потвърди, откритието няма да намали изгледите на Марс да се открият следи от микробиален живот, смята Смит. Учените са на мнение, че неочакваното откритие на перхлорат на Марс ще направи почвата още по-екзотична, отколкото се предполагаше досега.

Преди това специалистите съобщиха, че пръстта близо до северния полюс на планетата е подобна на земната и там биха могли да се отглеждат аспержи, зелен фасул и репички.

Първите изследвания на пробите с грунт от Марс показаха, че той е леко алкален и съдържа магнезий, натрий, калий и хлорид, необходими за живота. Перхлоратът сам по себе си не е нито полезен, нито вреден за живота, обясни Смит.

Според геохимика Дейвид Паркър от Калифорнийския университет в Ривърсайд химикалът е окислител и може да бъде вреден за живите същества, но е относително стабилен в почвата и нормално не разрушава органичните вещества.

Междувременно Би Би Си предаде, че НАСА категорично е отхвърлила слуховете, появили се през уикенда в интернет, че крие част от информацията, свързана с откритията, направени от "Феникс" на Марс. Учени заявиха, че не са обсъждали открито въпроса за намерения перхлорат, защото още не са сигурни в значението на информацията.

Ако откритието бъде потвърдено, то няма да направи вероятността за "живот на Марс" нито по-голяма, нито по-малка. Питър Смит уверява, че екипът му ще е максимално открит във връзка с резултатите от по-нататъшните изследвания.

Източникът на "бурята" в интернет е била статия в сп. "Авиейшън уик". В нея се е твърдяло, че учени, работещи с един от инструментите на "Феникс", не са били допуснати до пресконференция миналата седмица, за да не се наложи да отговарят на въпроси, свързани с откриването на перхлорат в марсианската почва. /БТА

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Чили      Потърси и резервирай online самолетен полет до Чили      Екскурзии и почивки в Чили, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp