sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Сантяго де Чиле, Чили Forecast
 
sp
Любопитен факт за Чили

Флаг Чили    Чили

  Откриха следи от прототипа на Робинзон Крузо
  Публикуван от nansi_g на 31 януари 2011 г.
  Този запис е прочетен 261 пъти, рейтинг: 1.00

    Списанието на британското Общество за постсредновековна археология съобщи за откритието на мястото, където е живял морякът- корабокрушенец, станал прототип на героя на Даниел Дефо в "Робинзон Крузо". Става дума за необитаем тихоокеански остров на запад от чилийското крайбрежие. Проведените там разкопки доказват тази теза.

По- рано този остров се е казвал Агуас Буенас, но в чест на доказаното местонахождение на прототипа на литературния герой, вече е именуван Островът на Робинзон Крузо.

Учените предполагат, че образът на Робинзон Крузо пресъздава съдбата на Александър Селкирк, шотландец, спасен през 1709 година на остров Агуас Буенас. Това е точно 10 години преди публикуването на романа.

Откритите от археолози ями в земята позволяват да се предположи, че морякът си е построил две колиби близо до ручей, както и наблюдателен пункт, от който е следял за преминаващи кораби.

Били открити и няколко навигационни прибори от началото на ХVIII век, за които също се предполага, че са били на Селкирк: капитанът на кораба, открил шотландеца, е споменавал, че заедно с човека на борда били прибрани и някакви математически инструменти. Впрочем той е писал също, че Селкирк е ловял диви кози на своя остров, но засега учените не са открили никакви доказателства за това.

" Доказателствата, открити на Агуас Буенас, отговарят на историята на живота на острова на Александър Селкирк и предоставят чудесната възможност отвътре да се проследи неговото съществуване там- казва Дейвид Калдуел от Националния музей на Шотландия.- Ние се надяваме, че Агуас Буенас- при внимателно отношение към него- може да стане място за посещение от много туристи, които се интересуват от произхода на шедьовъра на Даниел Дефо."

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Чили      Потърси и резервирай online самолетен полет до Чили      Екскурзии и почивки в Чили, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp