sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (1 теми)
 
Click for Ла Пас, Боливия Forecast
 
sp
Любопитен факт за Боливия

Флаг Боливия    Боливия

  Черепи работят на щат в полицията
  Публикуван от nansi_g на 24 януари 2011 г.
  Този запис е прочетен 284 пъти, рейтинг: 1.00

    Обичайна гледка в Боливия е семейство, което рано сутрин в неделя отива на църква, да взима в колата си и други членове – а именно добре полирани черепи, принадлежали на дядовци и чичовци.

Тези черепи са известни като нятитас – духове-помощници. Изравят се от гробищата и понякога дори не са обвързани с роднинство със семейството, което ги "осиновява".

Черепите получават всеки понеделник, вторник и петък свещи, листа от кока и цигари. Култът към нятитас не само, че не отмира, а се разраства особено през последните две десетилетия.

Според легендите нятитас осигуряват късмет на всеки, който ги има. Дребните бизнесмени и собственици на магазини ги държат в офисите си, като между челюстите им вкарват пари.

Хората в Ла Пас са убедени, че ако имат нятитас, това ще осигури спокойствието и сигурността в дома и работата. Според тях това обяснява мистериозните нахлувания с взлом, при които обаче къщите и магазините остават непокътнати. Местните вярват, че по-добре да имаш череп, отколкото куче-пазач.

Доня Ана Гузман от болница в Ла Пас разказва за медицинска сестра, която имала череп с лечителски способности.

"В случаи, в които докторите не можеха да помогнат, сестрата донасяше черепа си и той вършеше повече работа от медиците", разказва дона Ана. Тя е известна сред местните с колекцията си от десет магически нятитас.

Всеки от черепите е "специализиран" в отделна насока. Единият се казва Анхел и лекува слабост и хора с проблеми в семейството. При доня Ана идват писма от цял свят и Анхел отговаря на нуждите на хората.

На осми ноември се празнува фиестата на нятитасите, по време на която се изпълняват различни ритуали за благодарност към черепите. Всеки от черепите е украсен с венец от цветя, а в очните им кухини е натъпкан памук, за да ги дари със зрение.

Някои получават дори слънчеви очила, ако слънцето свети прекалено ярко. През 2008 представители на църквата обявиха култа към нятитас за ерес и тогава няколко хиляди души блокираха улиците, всеки човек с по един или два черепа в ръце.

Няма как да се спре култът към нятитас, при положение че дори полицията ги използва като помощници. Един от тях е бивш шеф на полицията, починал през 1871 година, който "работи" като специален съветник.

Други два черепа, известни като Хуанито и Хуанита са принадлежали на дългогодишни работници в полицията. Те помагат на властите да разрешат загадки, които те не са в състояние да разгадаят. Те са безценни при разкриването на убийства.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Боливия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Боливия      Екскурзии и почивки в Боливия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp