sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Buenos Aires, Argentina Forecast
 
sp
Любопитен факт за Аржентина

Флаг Аржентина    Аржентина

  В Буенос Айрес малцина смелчаги стават вегетарианци
  Публикуван от nansi_g на 07 февруари 2011 г.
  Този запис е прочетен 278 пъти, рейтинг: 1.00

    Агостина Сенесе е вегетарианка в страна, в която приготвянето на говеждо месо се смята едва ли не за свещен ритуал.

"Все едно, че правиш нещо наистина нередно, ако не ядеш месо тук... като грях е", заявява Сенесе.

Не е лесто да станеш вегетарианец от нацията, консумираща най-много говеждо в света. Традиционните барбекюта са отличителен знак на повечето уикенди и празници. В такива случаи Сенесе се чувства изолирана. "Нямам приятели, които да са вегетарианци, така че ми е наистина трудно", допълва тя.

Става обаче все по-лесно. Вегетарианците като Сенесе намират подкрепа в новото поколение вериги магазини, супермаркети и бизнес вносители, които са основен снабдител за малкото, но разрастващо се вегетарианско общество на Буенос Айрес.

Мария Магдалена е сред пионерите в тази насока. Тя и съпругът й отворили вегетариански магазин преди 3 месеца в Алмагро - средностатистически квартал в Буенос Айрес.

Магазинът на Мария Магдалено изглежда като малка искрица вяра в месоядната столица на света. Миналата година аржентинците изяли средно около 300 тона говеждо. Това е повече от 800 гр. месо дневно за всеки един жител на страната в продължение на всичките 365 дни в годината. И обикновено, аржентинците на правят място в чиниите си за зеленчуци.

Магдалена признава, че това, с което се е захванала, е предизвикателство, но разчита на растящия брой на вегетарианците. "Нашите предци - гаучосите, колели кравите и ядяли месото. Това е традиция, дълбоко залегнала в нашата култура. Защо хората се променят? Защото всичко се променя", споделя Мария.

А в Аржентина много неща са се променили. Особено след икономическата криза през 2001 г. Мнозина са на мнение, че именно тогава в Буенос Айрес се появили първите вегетарианци. Нарасналите разноски за поддръжката на пълните фризери, както и загрижените за здравето чужденци променили ситуацията в ресторантите на космополитния град.

"Изведнъж вегетарианството придоби смисъл. Показвах на хората как да използват соса за соя, когато икономиката беше в криза", заявява Анджелита Бианкули, собственичка на първия вегетариански ресторант в града - "La Esquina de Flores".

Въпреки всичко, заведенията за вегетарианци изникват като цяло в по-престижните квартали като Палермо, където вегетарианската кухня е много модна по ресторантите.

Често вегетарианската диета е по-евтина от всекидневното консумиране на месо, но това не е случаят в Аржентина. Там цената на говеждото се контролира от правителството и често тя е по-ниска от тази на емпанадата и дори на пицата.

В последно време обаче цената на месото се вдига, защото Аржентина среща проблем с огтлеждането на добитък и вноса му.

И докато вегетарианството става все по-често срещано, търговци се надяват то да си пробие път освен до заведенията, и до традиционната аржентинска кухня.

Някои собственици на вегетариански ресторанти и магазини започват да усещат как бизнесът им се разраства.

Мария Магдалена обаче не разчита на толкова бърза печалба: "Не знам дали това има толкова успешно бъдеще, но със сигурност има бъдеще".

Самата тя се чувства стимулирана - в радиус от 8 пресечки от нейния магазин човек може да намери още два такива, както и няколко ресторанта за вегетарианци.

"В Алмаро сме - квартал, където хората са от средната класа, но идеята вече започва да се приема. Виждаме го и по семействата си - до барбекютата оставят място и за зеленчуци. Положително, тази тенденция ще се разраства", допълва Магдалена.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Аржентина      Потърси и резервирай online самолетен полет до Аржентина      Екскурзии и почивки в Аржентина, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp