sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Buenos Aires, Argentina Forecast
 
sp
Любопитен факт за Аржентина

Флаг Аржентина    Аржентина

  В Аржентина създадоха крави, даващи мляко с инсулин
  Публикуван от nansi_g на 07 февруари 2011 г.
  Този запис е прочетен 182 пъти, рейтинг: 1.00

    Аржентински учени създадоха порода крави, чието мляко ще съдържа инсулин. Първите 4 женски теленца, способни да произвеждат инсулин благодарение на вграден в ДНК-веригата им човешки ген, се появили на бял свят през февруари и март т. г., съобщава Reuters.

Генномодифицираните юници от породата Джърси били кръстени Патагония 1, 2, 3 и 4 и ще са в състояние да отделят човешкия хормон в млякото си когато достигнат полова зрелост. Животните били отгледани от яйцеклетки на кравите от шотландската порода Абърдийн-Ангъс, оплодени със семенна течност на бикове от породата Джърси, уточнява компанията за биотехнологии, автор на проекта, Bio Sidus. “Новата порода е генетично моделирана така, че да произвежда големи количества инсулин при много ниски разходи за отглеждането й”, коментира изпълнителният директор на Bio Sidus, Марсело Крискуоло (Marcelo Criscuolo), уточнявайки че млечния инсулин ще е с 30% по-евтин от произвеждания досега. Всички теленца Патагония са здрави, а първото от тях вече е на повече от месец и тежи 30 кг.

Според Крискуоло, само 25 от новите крави ще са в състояние да задоволят нуждите от инсулин на цяла Аржентина. Според медицинските статистики в южноамериканската държава живеят 1,5 млн. болни от захарен диабет, като в цял свят броят на диагностицираните диабетици е над 200 млн. души. За да произвеждат животоспасяващия инсулин в кравето мляко, учените инжектирали човешкия ген за синтезирането му в ембрионите, преди те да бъдат вкарани в сурогатните крави-майки. След като генномодифицираните крави започнат да дават мляко, то ще бъде пречистено и рафинирано за извличането на инсулина от него. Подобни техники вече се използват за производството на човешки протеини от кози и крави.

Проектът за създаването на новата порода в Аржентина се водил от няколко години и струвал $ 4 млн.

Първоначално инсулинът за медицински нужди се извличал от панкреаса на кравите, конете, прасетата и някои риби, тъй като е най-близък до човешкия. В момента обаче по-голямата част от хормона се произвежда в лабораторни условия от геннетично модифицирани бактерии.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Аржентина      Потърси и резервирай online самолетен полет до Аржентина      Екскурзии и почивки в Аржентина, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp