sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Buenos Aires, Argentina Forecast
 
sp
Любопитен факт за Аржентина

Флаг Аржентина    Аржентина

  Останки от огромен хищен динозавър открити в Аржентина
  Публикуван от nansi_g на 07 февруари 2011 г.
  Този запис е прочетен 169 пъти, рейтинг: 1.00

    Вкаменелости от месояден динозавър, по-голям от тиранозавъра, наречен Mapusaurus roseae, с тегло 8 тона, бяха открити неотдавна в Аржентина, съобщи телевизия Ей Би Си.

Тъй като на едно място са били открити кости на няколко екземпляра, учените предполагат, че хищниците са живели на групи и по този начин са ловували много ефективно. Предполага се, че плячка на мапузавъра би могъл да бъде най-големият динозавър, откриван някога на Земята - аргентинозавърът. Този тревопасен вид е тежал около 90 тона и е бил дълъг 28 метра, според останките от черепа, открити също в Аржентина.

Костите на мапузавъра са открити в костоносен слой в Патагония, Южна Аржентина. Откритието е на Филип Кюри, палеонтолог в университета в канадската провинция Албърта и неговият аржентински колега Родолфо Кориа.

Досега се смяташе, че хищните динозаври от рода на тиранозавъра са ловували по единично, но двамата учени предполагат, че откритите мапузаври са живели в някакъв тип социална група и са ловували на групи, до тяхното измиране преди около 100 милиона години.

Кюри посочва, че е трудно да се определят точните размери на новооткрития динозавър, тъй като не е намерен пълен скелет.

Но информацията, получена въз основа на черепа и други кости сочи, че мапузавърът е достигал на дължина около 12 метра. Така той надминава по размери тиранозавъра и може би дори друг хищен динозавър - гигантозавърът.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Аржентина      Потърси и резервирай online самолетен полет до Аржентина      Екскурзии и почивки в Аржентина, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp