sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Порт Морсби, Папуа-Нова Гвинея Forecast
 
sp
Любопитен факт за Океания

Флаг Океания    Океания

  Острови Кук
  Публикуван от tot11t0 на 05 октомври 2010 г.
  Този запис е прочетен 313 пъти, рейтинг: 1.00

    Островите Кук включват две групи малки вулкански и коралови острови, пръснати на около 2,2 млн.кв.км. от акваторията на Тихия океан.
Острови Кук обединяват две групи острови- Северна, включва щест коралови атола, и южна група- 9 вулкански острова. По голямата част от населението обитава островите от Южната група, в която влиза и най-големия остров- Раротонга. Тук се намира и столицата на страната- Аваруа. Вътрешността на Раротонга е заета от вулкански конус, а по крайбрежието се простира тясна низина. Островът е заобиколен от красив коралов риф.
Местното население на островите Кук са са потомци на поленизийци, близки до маорите от Нова Зеландия. Голяма част от работещото население е заето в риболова и отглеждането на ананаси, кокосови палми и други тропични плодове, но най-доходоносните стопански отрасли са туризмът и офшорната банкова дейност. На островите широко е разпространено отглеждането на изкуствени бисери в специално обособени морски ферми. Важно значение за икономиката има и търговията с местни пощенски марки и монети.
Островите са тясно свързани с Нова Зеландия, която им осигурява постоянна финансова помощ и е главният им търговски партньор. В Нова Зеландия живеят и работят приблизително 32000 полинезийци от Острови Кук, привлечени от ускореното развитие на нейната икономика.

Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за този записКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Океания      Потърси и резервирай online самолетен полет до Океания      Екскурзии и почивки в Океания, офертиsp
Онлайн магазин за парфюми и козметика
sp
sp

sp
sp
sp