sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Дестинация ЮАР - Обща информация
 

Флаг ЮАР    ЮАР

Южноафриканската република се намира в най-южната част на Африка. На север граничи с Намибия, Ботсуана и Зимбабве, на североизток - с Мозамбик и Свазиленд, а Лесото е изцяло заобиколена от територията на републиката. Търсейки нов път за Индия, три португалски кораба под командата на Бартоломеу Диаш през януари 1488 г. достигат до най-южната част на Африка. Страшна буря мятала няколко дни корабите между разпенените вълни. Мястото, на което слезли, нарекли "Нос на бурите". Но португалският крал го преименувал в нос Добра Надежда - надежда за откриване на път за Индия.

    Европейците, които образували тук първи трайно поселище, са холандците бури (от холандската дума селяни). Потомците на тези първи колонисти по-късно заменили прозвището бури с африканери. Те започнали да заграбват най-хубавите земи на местното население. По-късно по бреговете на Южна Африка се появили нови завоеватели - англичаните. След ожесточена бора с бурите, известна в историята под името англо-бурска война (1899-1902), англичаните стават господари на тази част на Африка. Постепенно англичани и бури се споразумяват за общо съжителство и експлоатация на богатствата на страната и местното негърско население.

    През 1910 г. се образува Южноафриканският съюз (ЮАС) като доминион на Англия. От 1961 г. ЮАС е самостоятелна страна под името Южноафриканска република.

    Туризмът е изключително добре развит и е твърде важен отрасъл от икономиката на страната.

    Официално име – Южноафриканска република

    Население – 44 344 136 души

    Столица – Кейптаун, Претория, Блумфонтейн (законодателна, административна и съдебна)

    Език – африканс, английски, педи, сото, свази, венда, зулу и други

    Валута – ранд

    Религия – християни – 68 %

    Площ – 1 221 040 кв. км.

    Ландшафт – Ако Йоханесбург е градът на златото, то Кимбърли е градът на диамантите. Той се намира в североизточната част на Кейпската провинция по горното течение на Оранжевата река. Диамантите са второто по значение богатство на ЮАР след златото. Вторият по големина град и най-голямо пристанище на републиката е Кейптаун, намиращ се в най-южните части на страната. На фона на залязващото слънце се очертава платовидна планина, в подножието на която край красив залив се е разстлал градът.

    Най-висока точка за страната е връх Нджесути – 3 408 метра.

Последни публикации за ЮАР

 


Потърси и резервирай online хотел в ЮАР      Потърси и резервирай online самолетен полет до ЮАР      Екскурзии и почивки в ЮАР, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp