sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Москва, Русия Forecast
 
sp
Дестинация Русия - Обща информация
 

Флаг Русия    Русия

Страната е разположена в източната част на Европа и заема цялата северна част на Азия. Граничи с Норвегия, Финландия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Белорусия, Украйна, на юг - с Грузия, Азърбайджан, Казахстан, Монголия, Китай, КНДР, и има брегова линия с Тихия океан, Северния ледовит океан, Балтийско море, Финския залив, Черно море, Азовско море, и Каспийско море.

    Русия се простира над почти всички климатични зони, с изключение на тропическата, а също и над единадесет времеви зони. Това е най-голямата страна на света. За да се стигне със самолет от Москва до Владивосток, нейната най-източна точка, отнема цели 8 часа.

    Европейска Русия не е отделна страна, а една голяма част от територията на Русия на запад от планина Урал. Санкт Петербург и Москва се намират в Европейска Русия. Въпреки това цялата страна все още се разглежда като част от Азия.

    Исторически територията на Русия е била окупирана от монголците векове наред. През средата на 7-10 век по долното течение на Волга, в Северен Кавказ и около Азовско море се е разполагал Хазарският хаганат. През 552-745 г. част от територията на днешна Русия е заемана от Велика България и държавата на тюрките (Тюркски хаганат). В 10-14 век по средното течение на Волга и около Кама се е намирала Волжка България.

    В началото на 17-ти век започва владението на фамилията Романов. Цар Петър превръща тази страна в истинска империя. А след царуването на кралица Катерина Втора, влиянието на Русия нараства и тя става влиятелна европейска сила.

    Тази огромна страна оцелява на десетилетия политически бунтове, кървави граждански войни, едната водена от Владимир Ленин, участва в Първата и Втората световна война, преживяла е трагичното подтисничество на Сталин, комунизма и дълга поредица от лидери, които водят идеологично, но често и трагично управление.

    През 1991 година СССР се разпада и когато настъпва краят на съюза, Русия и голяма част от нейните бивши републики стават отделни страни. Днес Русия е държава с федеративно устройство, като в състава й влизат 21 републики - Адигея, Бурятия, Кабардино-Балкария, Карелия, Мордовия, Тува, Чечения, Алтай, Дагестан, Калмикия, Коми, Северна Осетия, Удмуртия, Чувашия, Башкортостан, Ингушетия, Карачаево-Черкезия, Марий Ел, Татарстан, Хакасия, Якутия.

    Официално име - Руска федерация

    Население – 146 800 000 души

    Столица – Москва

    Език – руски, други

    Валута – рубла

    Религия – източна православна, друга

    Площ – 17 075 400 кв. км.

    Ландшафт – По-голямата част от територията е заета от равнини. Планинските масиви обхващат източните и южните части на страната. Европейското плато или платото на река Волга се простира от планината Урал до западните граници на страната. Кавказките планини пресичат земята на запад. Най-високата точка на страната е връх Елбрус – 5 642 метра.

    В Русия има над 100 000 реки. По-значителните са Волга, Днепър, Двина, Лена, Об и Енисей.

    Езерото Байкал е най-дълбокото езеро в света – 1 637 метра. Дължината му е 636 км, а ширината се колебае между 25 и 80 км.

Последни публикации за Русия

 
Традиции


Потърси и резервирай online хотел в Русия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Русия      Екскурзии и почивки в Русия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp