sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Дестинация Италия - Обща информация
 

Флаг Италия    Италия

Италия е държава в Западна Европа, разположена на юг от Алпите, на Апенинския полуостров. Включва два големи острова в Средиземно море, Сицилия и Сардиния, и много по-малки в Тиренско и Адриатическо море. Ганичи с Франция, Швейцария, Австрия, Словения и Сан Марино.

    Италия без съмнение е повлияна от много култури и политически сили през вековете. Към тях се числят византийската, етруската и гръцката, но римската цивилизация и италианският ренесанс имат световно променящо въздействие и допринасят най-много за положението на Италия в съвременния свят.

    Римската република е създадена през 510 г. преди н.е. и много могъщи императори управляват нейните територии. По време на управлението на Юлий Цезар, римската империя започва своето пълно доминиране над Средиземноморската област и някои части от централна Европа. Мощните му легиони преминават през земи и морета и никой не е могъл да се мери по сила със неговата армия.

    Римската империя започва да се руши около 300 г. след н.е., но римското влияние върху архитектурата, изкуството, правителството, езика, законите и религията остава като наследство и продължава ясно да се чувства в днешната модерна Италия и да дава своя отблясък върху западния свят. Следват векове на нашествия и различни войни през средновековието. Възникват нови малки градове, а Генуа и Венеция създават големи търговски империи. Италианският ренесанс започва във Флоренция през 13-ти век и продължава и през 15-ти век.

    От средата на 15-ти век до началото на 19-ти, испанци и французи се борят за контрол над Италия. След пълното поражение на Наполеон през 1815 година, следват много десетилетия на битки и войни докато Италия най-после е обединена. Тя става държава през 1861 година, когато районите на полуострова, заедно със Сардиния и Сицилия се обединяват от Крал Виктор Емануил II. Първата световна война (1870-1915) индустриализира Италия (особено в северните части), но в централните и южни райони, пренаселеността и високата безработица принуди милиони местни италианци да имигрират в чужди страни. През 1922 година Бенито Мусолини завзема властта в Италия и установява фашистка диктатура. Италия взема участие и във Втората световна война в съюз с Германия. През 1945 година, Мусолини умира, а войната завършва. През 1947 година, след референдум Италия е провъзгласена за република. Следва икономическо съживяване на страната. Главните морски пристанища са Генуа, Триест, Венеция, Неапол и Бари.

    Рим е столица на Италия от 1870 година. Преди него столици на Кралство Италия са били Торино и Флоренция. В Италия има толкова много неща, които до се видят или да се свършат, колкото няма в никоя друга страна. От ски пързалянето в Алпите, до разглеждането на историческите и модерни градове като Флоренция, Милано, Торино и Венеция, крайбрежните градове и многобройните малки селища, както и разбира се Рим и Ватикана.

    Италия е известна с нейните спагети, зехтин, пица, вино и разбира се хубавото време. Казано с други думи Италия е "la dolce vita" или „сладкият живот” и много хора, посетили тази невероятна страна, не искат никога да я напуснат.

    Официално име – Република Италия

    Население – 58 103 000 души

    Столица – Рим

    Валута – евро

    Език – италиански, други

    Религия – католици – 99 %, други 1 %

    Площ – 301 230 кв. км.

    Ландшафт – Полуострова с форма на ботуш, на който се намира Италия се простира до Средиземно море. Тази предимно планинска страна има изключително много прекрасни гледки и включва не по-малко популярните островни дестинации към Сардиния и Елба на запад, Капри и Сицилия.

    На север се простират Алпите, с най-висок връх Монблан, който се намира на границата със Франция. На юг от Алпите е Паданската равнина. Другите планини, които заемат голяма част от Италия са Апенинските. В южните части се намират все още действащи вулкани, тъй като голяма част от Италия е вулканична по произход. Активните вулкани включват Везувий близо до Неапол, Етна (на остров Сицилия), Вулкано и Струмболи. Пълноводните реки са в северна Италия, а в южните части са по-маловодни и пресъхващи. Основните реки са Аро и Тибър. В Алпите има големи езера – Лаго Маджоре, Лаго ди Гарда и др.

Последни публикации за Италия

Снимки
Видео
 
Местна кухня


Потърси и резервирай online хотел в Италия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Италия      Екскурзии и почивки в Италия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp