sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Техеран, Иран Forecast
 
Снимка
Снимка от Перу
 
sp
Дестинация Иран - Обща информация
 

Флаг Иран    Иран

Иран е страна, разположена в Югозападна Азия (Близкия Изток). Граничи Пакистан и Афганистан на изток, Туркменистан на североизток, Каспийско море на север, Азърбайджан и Армения на северозапад, Турция и Ирак на запад, и накрая по вода граничи с Персийския залив и Османския пролив на юг.

    Иран, втората по големина страна в Близкия Изток има 5000-годишна интересна и вълнуваща история. Позната като Персия до 1935 година, Иран става Ислямска република през 1979 година след като управляващия владетел е свален и изпартен в политическо изгнание.

    Страната е богата на природните ресурси газ и петрол и когато тази икономическа енергия се комбинира с приятелски настроени външни партньори и трудолюбиви хора, проблемното минало скоро се забравя и се превръща в светло бъдеще. Туристите посетили Иран, остават очаровани от природната красота, древните руини, джамиите и първокласните музеи.

    Официално име – Ислямска република Иран

    Население – 68 017 900 души

    Столица – Техеран

    Валута – ирански риал

    Език – персийски, турски, други

    Религия – шиити – 89 %, сунити – 9 %, други

    Площ – 1 648 000 кв. км.

    Ландшафт – Иран е страна с много плата и планини. Планините са представени главно от Елбурз на север и Загрос покрай западната граница. Най-високата точка е връх Дамаванд – 5 771 м.

    Централната и източната част са покрити от плато. Дашт-е Кавир е солено минерално пустинно плато, което през лято е едно от най-горещите места на планетата.

    Най-значителната река е Карун на югозападния край на страната. Езерото Урмиа на северозапад е най-голямото.

Последни публикации за Иран

Статии
Видео
 
Любопитно


Потърси и резервирай online хотел в Иран      Потърси и резервирай online самолетен полет до Иран      Екскурзии и почивки в Иран, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp