sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Гватемала, Гватемала Forecast
 
sp
Дестинация Гватемала - Обща информация
 

Флаг Гватемала    Гватемала

Република Гватемала е страна в Централна Америка. Граничи с Мексико на север, с Белиз на североизток и с Хондурас и Ел Салвадор на югоизток.

    Легендарните Маи, живели на полуостров Юкатан и Гватемала от векове. Тази твърде напреднала цивилизация конструира големи градове, величествени палати, пирамиди и обсерватории.

    По доста загадъчни причини, маиското общество започва своя упадък през 10-ти век. В Гватемала все още съществуват останки и могат да се намерят потомци от този необикновен народ.

    Всъщност, въпреки че остават най-голямото население в страната и техните езици и култура оцеляват, потомците живеят в бедност и под формата на почти забравено и потиснато мажоритарно малцинство.

    Когато испанските конквистадори и техния лидер Педро де Алварадо пристигат през 1523 г., те бързо побеждават силите на по-слабите маи и агресивно започват да колонизират земята. Установяват се големи ферми и останалите индианци са принудени да работят там.

    Почти 300 години, испанските колониални сили безмилостно експлоатират останалото население на Маите и почти ги изтриват от картата на световната история. Единственото, което оцелява е тяхната култура.

    След поражението на испанския крал от Наполеон, Гватемала и още някои страни декларират своята независимост от Испания през 1821 година. След това Гватемала, както и Коста Рика, Ел Салвадор, Хондурас и Никарагуа формират Централноамериканска федерация, но федерацията бързо се разпада и Гватемала става независима република през 1838 година.

    За съжаление като много други и тази нова страна, изпита редица преврати, диктатури, въстания, човешки зверства и брутално военно управление.

    Официално име – Република Гватемала

    Население – 14 655 200 души

    Столица – Гватемала

    Валута – кетсал

    Език – испански, америндиан

    Религия – католици, протестанти, вярвания на маите

    Площ – 108 890 кв. км.

    Ландшафт - Централните райони са заети от вулканичен масив, а в северните части е карстовото плато Петен. Горите покриват около 50 % от територията на страната, като я преобладава вечнозелената тропическа растителност, а в планините – дъбови и борови гори. По крайбрежието на Тихия океан има много савани. Главните реки са Мотага и Полочик.

Последни публикации за Гватемала

Снимки
Видео
 
Местна кухня


Потърси и резервирай online хотел в Гватемала      Потърси и резервирай online самолетен полет до Гватемала      Екскурзии и почивки в Гватемала, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp