sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Дестинация Египет - Обща информация
 

Флаг Египет    Египет

Египет е държава в североизточната част на Африка. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, на запад с Либия, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове.

    Египет е страна с древна цивилизация и с над 5000 годишна история. Гръцкият историк Херодот нарича Египет „Подарък от Нил”, защото тази река дава живот в пустинята и покрай нея, древните египтяни изграждат своята удивителна цивилизация, която управляват три хилядолетия.

    Страната е завладяна от персийците през 341 г. преди н.е., гърците и ромеите ги последват, но впоследствие арабите, които въвеждат исляма и арабския език доминират над тази древна земя векове наред. През 1517 година нахлува отоманската империя и установява контрол. Въпреки краткото френско нахлуване (1798 г.-1806 г.), Египет остава във османско владение до средата на 19-ти век. През 1914 година Египет е обявен за британски протекторат, а през 1922 година се подписва англо-египетски договор, който признава Египет за независима държава.

    След завършването на Суецкия канал през 1869 година, Египет се развива и се превръща в жизненоважен транспортен център. Бързо растящото население, ограничената арабска земя и продължаващата зависимост от река Нил, претоварва ресурсите на страната. Египетското правителство все още води битки за икономически реформи и упражнява натиск за масова инвестиция в комуникации и инфраструктура.

    Независимо от всичко това, Египет остава предпочитана дестинация за археолози, историци и туристи от цял свят. В страната има много забележителности – трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, Национален музей със съкровище от гробницата на Тутанкамон в Кайро, редица храмове и дворци и др. Годишно Египет е посещавана от милиони туристи.

    Официално име – Арабска Република Египет

    Население – 74 100 000 души

    Столица – Кайро

    Валута – египетски паунд

    Език – арабски, английски, френски

    Религия – мюсюлмани – 90 %, християни – 9 %, други – 1 %

    Площ – 995 450 кв. км.

    Ландшафт – По-голямата част от египетската земя е заета от пустинни плата - Либийска, Нубийска и Арабска пустиня. Източно от река Нил, полусухата арабска пустиня се простира до бреговете на Червено море. В далечния югозападен район, земята се издига в платото Гилф Кебир. Страната е прорязана от удивителната и единствена постоянна река Нил, която извира от Централна Африка и се влива северно към Средиземно море. Покрай реката се намира долината на Нил, която въпреки че е много малка, е изключително плодородна, и около 98 % от населението живее там.

    Червено море е разширено до Средиземно море, посредством прокопания Суецки канал. Той е завършен през 1869 година и свързва двете морета. Най-високата точка се намира в планината Джабал, това е връх Катерин (2 637 м).

Последни публикации за Египет

Видео
 
Местна кухня


Потърси и резервирай online хотел в Египет      Потърси и резервирай online самолетен полет до Египет      Екскурзии и почивки в Египет, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp