sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Пекин, Beijing Forecast
 
sp
Дестинация Китай - Обща информация
 

Флаг Китай    Китай

Китайската народна република е държава, разположена в Източна Азия. На североизток Китай граничи с КНДР, на север с Русия и Монголия, на югозапад – с Афганистан, Пакистан, Непал, Бутан и Индия, на юг – с Мианмар, Лаос и Виетнам, на запад и северозапад с Киргизстан, Казахстан, Таджикистан на изток и югоизток има морски граници с Япония, Филипините, Малайзия, Бруней и Индонезия.

    По територия Китайската народна република е на трето място в света след Канада и Русия, което представлява 6,5% от земната площ. Подобно на древните египетска и римска империя, Китай е била водеща в света хиляди години в областта на изкуството и науката. През 19-ти век, Китай изпитва граждански вълнения, значителен недостиг на храна, военни поражения и външна окупация.

    С края на Втората световна война, комунистите водени от Мао Цзе Дун установяват диктатура, която гарантира китайския суверенитет, налага стриктен контрол над всекидневния живот и отнема живота на десетки милиони души.

    След 1978 година , неговият наследник Денг постепенно въвежда пазарно ориентирани реформи и децентрализирано вземане на икономически решения. Тези усилия се оказват успешни за брутния вътрешен продукт, който се очетворява от 2000 година досега. Днес политическият контрол все още остава затегнат, но икономическия контрол много повече е отслабен. Китайската икономика е преуспяваща и нейното влияние нараства в световен мащаб.

    Туризмът винаги е бил популярен в Китай. Той е една растяща индустрия, тъй като страната представя най-пленителните дестинации на планетата.

    Официално име – Китайска народна република

    Население – 1 306 313 800 души

    Столица – Пекин

    Валута – юан

    Език – китайски, диалекти

    Религия – конфуцианци - 88.7 %, будисти - 4.8 %, даоисти - 2.3 %,мюсюлмани - 1.6 % , християни - 0.6 % , шаманисти - 0.5 %, местни традиционни вярвания и култове - 1.2 %, други - 0.3 %.

    Площ – 9 596 960 кв. км.

    Ландшафт – Релефът на Китай е изключително разнообразен. Голяма част от територията е планинска или полупланинска. Между планините има множество плата, падини и равнини. На югозапад се намира Тибетското плато, което достига височина над 4000 метра и това е най - високото плато на земята.

    В северните и северозападните части на страната са разположени обширните пустинни равнини - Таримска, Джугарска и Алашан. По дължина на Жълто море се простира обширната Велика китайска равнина.

    На границата между Китай и Непал се намира най-високият връх на планетата – Еверест (8848 м). В южното подножие на планината Богдо е разположена Туфанската падина, където на 155 м под морското равнище се намира пресъхващото езеро Айдънкьол, второто най-ниско място в света.

    В Китай има множество реки, сред които са Яндзъ, Хуанхъ, Хейлундзян, Джудзян, Ланцандзян, Нудзян и Ялуцангпо. Те се вливат в Тихия, Индийския и Северния ледовит океан. По-големите езера от сладководните са Пуоянху, Дунтинху и Тайху, а от солените Цинхай, Лобнор и Дзюйен.

Последни публикации за Китай

Пътеписи
Снимки
Видео
 
Местни новини
Традиции
Любопитно


Потърси и резервирай online хотел в Китай      Потърси и резервирай online самолетен полет до Китай      Екскурзии и почивки в Китай, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp