sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Порт Морсби, Папуа-Нова Гвинея Forecast
 
sp
Дестинация Океания - Обща информация
 

Флаг Океания    Океания

Океания е географски регион, състоящ се от много държави и територии, предимно острови в Тихия океан и в близост до него. Точният обхват на Океания е спорен с различни интерпретации. Обикновено в региона се включват части от Австралазия, като Австралия, Нова Зеландия и Нова Гвинея, както и целия или части от Малайския архипелаг.

    Географията на Океания се характеризира със силната фрагментираност на сушата в хиляди острови и архипелази. Много малко от тях имат по-значителна площ - Нова Гвинея, Северният и Южният остров на Нова Зеландия, Тасмания и Австралия, която обикновено е разглеждана като цял континент. Повечето останали острови са атоли, а някои, най-често по-големите, имат вулканичен или континентален произход (представляват върхове на подводни планински хребети).

    Общата площ на Океания е около 9 милиона km², а населението ѝ е около 39 милиона души, като 85% от площта и 54% от населението се намират на континента Австралия. Най-високата точка (5030 m) е връх Джая на остров Нова Гвинея. Климатът е предимно субекваториален и екваториален, а на юг — субтропичен и умерен. Често има тайфуни. Терените са влажни тропични гори, савани, ливади. Има малко видове бозайници и изобилие от птици; много ендемити.

    Океания се разделя на четири основни области:

    * Австралазия: Австралия и Нова Зеландия
* Меланезия: Нова Гвинея и съседните острови до Нова Каледония и Фиджи
* Микронезия: архипелазите между Палау и Гилбъртовите острови
* Полинезия: периферните острови от Хавайските острови през Питкерн и Великденския остров до Тонга

    В политико-географско отношение Океания е представена от над 20 независими страни и владения.

Последни публикации за Океания

 
Любопитно


Потърси и резервирай online хотел в Океания      Потърси и резервирай online самолетен полет до Океания      Екскурзии и почивки в Океания, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp